Spårstatus

Alla våra banor är nu öppna. Härligt! Spårens kvalitet kan skifta beroende på aktuellt väder. Inga uppdateringar om banornas skick görs under sommaren, så länge vi har normalt, rådande väder. Have fun!

 

Sommarbanor  Status  Kommentar
 Alla sommarbanor öppna  
     
     
     

Vinterbanor

Plogas

Packas

Trampas

Lappkåtan

 

alla vinterbanor stängda
Här följer några rekommendationer och tips på val av utrustning, beroende på underlag och väder:

Packad snö, fast underlag: Välj i första hand en Fatbike. Om du sjunker igenom, prova med att sänka däcktrycket något. Fungerar inte det heller, är det Plogasbanan som gäller.

Packad snö, hårt underlag: Fungerar för Fatbike och oftast också till vanlig MTB. Sjunker du igenom ofta med vanlig MTB, vill vi helst inte att du cyklar på våra packade banor.

Packad isig snö: Viktigaste är att du använder en cykel med dubbdäck pga halkrisk.

Mycket och lös snö: Svårcyklat, vi rekommenderar Plogasbanan som vi håller fri från snö eller testa snöskolöpning som ett kul alternativ. Lite snö: Upp till ca 5-10 snö, beroende på hur ”fluffig” den är, så fungerar både Fatbike och vanlig MTB. Använd gärna dubbdäck, under snön kan det finnas isfläckar.

Avstängd: Banor kan vara avstängda av olika anledningar, t ex om det av säkerhetsskäl är för isigt och halkigt. Banorna Packas och Trampas går över myrmarker och kräver en del snö för att fungera. Är det barmark, så är de därmed också avstängda.

Annat att tänka på: Kyla och vind, påverkar hur mycket kläder du bör ha på dig. I stort sett så kan man klädmässigt likställa vintercykling med längdskidåkning. Förstärk gärna med lite varmare handskar och skor. Tänk på att vid hårt underlag, så går det fortare med mindre arbetsinsats och du får oftast mer vind på dig. Vid lösare underlag, får du kämpa mer och håller dig därmed lättare varm. Var försiktig i början och lär dig hur underlaget för dagen påverkar din cykling. Testa att bromsa ett par gånger extra och se hur cykeln reagerar. Tänk också på att under våren mjuknar underlaget snabbt när solen ligger på. Cykling i skidspår eller i våra sommarbanor för MTB är inte tillåtet, utan vi hänvisar till att ni använder vinterbanorna. Skoterleden som passerar genom Högbo Bruk tillåter cykling och där finns också många mil att utforska om ni önskar det. Men kom ihåg att där uppmanar vi till försiktighet och att ni alltid lämnar skoteråkarna företräde.