En kopp jord

Det började med en föreläsning inför Dan Barbers gästspel på Fotografiska i höstas. Blue Economy visade på ett projekt där man samlade upp krogars kaffesump i Köpenhamn för att hänga upp de med svampmycel i sopsäckar, sticka hål och ut växte svamp. Kaffesvamp?

 

 Krogarna fick sen tillbaks ostronskivling och shitake som tack för hjälpen. Helt lysande tänkte vi som var där. Micke, Theres och Jag själv.

Hur mycket dylika rester har inte vi på en vecka, en månad , ett år!! Väl hemma sammanfattade vi odlingssäsongen och insåg än en gång att jordarna är lite leriga och tunga för många av våra grödor. I köket funkar det så att om nåt är för stabbigt försöker man lätta upp det med luftiga ingredienser. En caesarsallad är lättare än bara dressingen t.ex. Kaffesump är svart som jord, tänkte jag och frågade Anne Kämpe som är ansvarig trädgårdmästare. Jo, nog skulle det kunna funka ,sa hon. Sagt och gjort. Vi började spara kaffesumpen och den kördes bort i ett skjul vid frilandet. I våras blandades den ut på 2 av landen där bärbuskar nu har planterats.

Förra veckan kom resultaten för de jordprover som skickats in för analys. Kaffelanden hade bästa resultaten. Vilken tur. Då var inte det lilla extrajobbet förgäves. Nu återstår det att se om det växer upp hallon med kaffesmak eller espressosmultron. Kanske får vi helt nya sensationer av skräp som annars skulle ha blivit biogas förvisso men efter en mycket längre process.

Fast jag har inte släppt det där med svampodlingen. Cyklar förbi flera lämpliga byggnader nästan varje dag. Nu skall vi dock först skörda frukterna av gästernas ständiga kaffesörplande och trädgårdsmästarnas enträgna arbete med ogräs och bevattning.

Hoppas de hinner med en kopp då och då. Det gör jag i alla fall.