Himmelsfärd i gräset

Vem vill flyga från jorden en sån här dag? Jo, det klart om man blivit uppspänd på ett kors och vandrat omkring som en zombie sedan påsk kan jag tänka mig att det är en befrielse. Men om inte så känns det verkligen som att det inte är läge att lämna grönskan och majs nyvarma dagar.

 

 

Så tänkte jag när jag for hit med cykeln genom skogen längs Kanalvägen. På området är det idag Barnkalaset vilket innebär ett himla ståhej med glada barn och långa köer till glasskioskerna. Fårhundar som vallar , glasblåsare som blåser, föräldrar som tålmodigt lyssnar på tjat och gåtor som skall gissas. En nästan helt vanlig dag på Högbo Bruk men bara med lite fler barn än annars.

I hagen alldeles utanför stallbacken( som våra hotellstugor kallas) var det som om tiden stannat. 26 tackor låg som i fridens samarkand och gassade i morgonsolens glans. De tittade slött upp på mig utan att på det minsta sätt röra sig åt endera hållet. Käkarna tuggade gräset och malde sakta ner vegetationen till näring.

Det var en sådan vördnadsfull stämning som uppstod mellan fåren och mig. Jaha, där ligger ni utan minsta oro över terrorattacker i Manchester eller fotbollstabellen i Allsvenskan. Inte heller behöver ni fundera över vad ni skall äta till middag. För det är gräs. Igen. Och imorgon? Ja, gräs igen. Vad ska vi dricka till det? Nåt som möter gräsets vegetativa toner och osalta smak. Japp, vatten blir det. Tempererat av naturen och lagrat i en kubik plastdunk. Inte fransk ek eller nya ståltankar. Och vad blir det på semestern? Ja, det blir en guidad resa till fots med någon Bordercollie som guide. Det lär finnas fantastiskt gräs där borta ner mot Sandviken.

Längtar de efter Baggens besök i september? Nej, knappast. Jag säger inget. Det får nog bli en glad överraskning.  Själv återvänder jag till restaurangen där det alltid finns en massa glada överraskningar, medarbetare och gäster. Men stunden med fåren gav mig en insikt.

Även där det verkar stökigt och högljutt finns det en plats för stillhet och vila. Det gäller bara att hitta den och inse att den är där. För alla som besöker Högbo finns de platserna överallt. Jag skulle nästan säga att det är svårare att missa dem.

Så glad himmelsfärd på er alla fårskallar!