Vinlista med egna likörer

Våra drycker på Högbo präglas av ett slags stuns som vi vill skall påminna om den friskhet och spontanitet som en dag på vårt område ofta innehåller. Efter långa promenaden eller cykelturen hittar ni törstsläckande krispig sauvignon blanc från Marlborough eller frisk prosecco.Till vår mat som hämtas från närområdet vill vi att ni skall få ett komplement som gör att ni vill komma hit om och om igen. Hurvida ni klarar en ny cykeltur nästa morgon det avgör ni själva ! Vår sommelier och tillika restaurangchef ; Theres Persson gör valen och tillsammans med sin personal i matsalen ser hon till att ni alltid kan hitta något på denna lista som faller er i smaken. Vare sig ni vill ha ett glas eller dela på en pava. Vi tackar också våra främsta leverantörer; Vinovativa, Vingruppen, Arvid Nordquist, Sigva och Handpicked Wines.

 

Mousserande vin & Champagne

Prosecco DOC EKO
Italien, Venetien
Druvor: 100% Glera
Karaktär: Vinet har en fruktig doft med inslag av äpple, aprikos och tropiska frukter. Ett torrt vin med mycket frukt i eftersmaken. Passar perfekt som en liten aperitif innan middagen.
Glas: 95kr  Butelj: 465kr

Villa Conchi Cava Selección NV
Spanien, Penedès
Druvor: 30% Xarel.lo, 30% Macabeo, 30% Parellada, 10% Chardonnay
Karaktär: Detta är en cava med mycket frukt i smaken men är ändå torr. Eftersmaken sitter i länge och domineras av exotisk frukt men även en del citrus. Funkar alldeles utmärkt som fördrink men även till rätter med skaldjur och fisk.
Glas: 89kr  Butelj: 355kr

Champagne Drappier Carte d'Or NV
Frankrike, Champagne
Druvor: 75% Pinot Noir, 15% Chardonnay, 10% Pinot Meunier
Karaktär: Vinet har en lätt utvecklad smak med toner av citrus, mineral, röda äpplen men även en fin brödighet. Eftersmaken består till stor del av persika och citrus som sitter kvar länge. Champagnen är en bra start på en trevlig kväll och passar fint till rätter med skaldjur men även till unga friska ostar.
Glas: 109kr  Butelj: 625kr

Grand Cru Millésime Avize Blanc de Blancs 2007
Franck Bonville
Frankrike, Champagne, Cotes de Blancs
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Ett medelfylligt vin med fantasktiska smaker av citrus, gröna äpplen och mineral. Eftersmaken är lång och här finner man mineral och gröna äpplen med en fin citrus avslutning. Detta vin serverades 2010 vid nobelmiddagen.
Butelj: 1095 kr

Millesime Exception 2008
Champagne Drappier
Frankrike, Champagne
Druvor: 65% Pinot Noir, 35% Chardonnay
Karaktär: Detta är en champagne med en mycket rik arom och koncentrerad frukt. Eftersmaken är frisk och även här känner man av frukten. Funkar alldeles utmärkt aperitif men även till förrätter med skaldjur.
Butelj: 1465kr

 

Vita viner

Husets Vita
Fråga personalen
Glas: 85kr  Butelj: 320kr

TORRA LÄTTA TILL MEDELFYLLIGA, FRISKA OCH FRUKTIGA

Chablis AOC Le Finage 
La Chablisienne
Frankrike, Chablis
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Ett klassiskt chablis med mineral i smaken men man finner även gröna Granny Smith äppeln och frisk citrus. Citrusen ger vinet en underbar eftersmak som dröjer sig kvar något. Ett underbart vin som passar till många rätter men framför allt till fisk och skaldjur.
Glas: 115kr Butelj: 440kr

Beaucharme Chardonnay
Louis Max
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Vinet har en doft som är mycket druvtypisk men även med inslag av mogna sommarfrukter och fräsch citrus. I smaken finner man vanilj från ekfat och friskhet från citrus. Ett mycket välbalanserat och välgjort vin.
Glas: 125kr  Butelj: 495kr

Hunky Dory EKO
Huia Wines 
Nya Zeeland, Marlborough
Druvor: 100% Sauvignon Blanc
Karaktär: Vinet har en medelfyllig doft av vinbärsblad, fläder, passionsfrukt och lime. I smaken känner man även där dessa toner men även en liten del mineral. Eftersmaken sitter kvar länge och avslutas med en rejäl syra och viss kryddighet. 
Glas: 105kr  Butelj: 395kr

Chablis 1er Cru Vaillons "Sécher" 2012 EKO
Domaine Jean Collet
 
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: En mycket blommig doft med inslag av kola från ekfat. I smaken finner man toner av citrus men även en viss smörighet. Eftersmaken stannar läge och man känner tydliga inslag av kola. Ett underbart vin till alla typer av skaldjur men även ljust kött eller fågel. 
Butelj: 825kr

Godello Cuvee de O
Avanthia
Spanien, Valdeorras
Druvor: 100% Godello
Karaktär: Ett medelfylligt vin med en karaktär som domineras av stenfrukter, päron och mineral. I smaken finner man vanilj, örter och friska toner från citrus. Eftersmaken är lång och domineras av mineral. Passar mycket bra till många av våra rätter med fisk och skaldjur men går också bra till rätter av ljust kött.
Glas:
185kr Butelj: 720kr

StockWerk Grüner Veltliner EKO
Geyerhof
Österrike, Niederösterreich  
Druvor: 100% Grüner Veltliner
Karaktär: Vinet är friskt och elegant i stilen. Doften är stor och här känner man friska gröna äpplen, örter och vitpeppar. Smaken sitter kvar länge och består till stor del av äpple men även sötman från persika och mineral.
Glas: 125kr  Butelj: 495kr

MEDELFYLLIGA MED VISS KRYDDA

Corvers Kauter R3 EKO
Corvers Kauter
Tyskland, Rheingau
Druvor: 100% Riesling 
Karaktär: I doften finner man många toner av mineral, moget päron och petroleum. Smaken har en bra friskhet med inslag av päron, mineral och frisk citrus. Eftersmaken är lång och avslutas med mineralitet. R3 betyder att druvorna skördas i dom tre bästa vingårdslägena i Rheingau. Vilket också känns på kvalitén i detta vin.
Glas: 110kr  Butelj: 420kr

Los Frailes Blanc de Triologica EKO
Bodegas Los Fraiels
Spanien, Valencia
Druvor: 33% Sauvignon Blanc, 33% Verdil, 33% Muscat
Karaktär: Vinet har en stor och söt doft i den finner man mängder av torkad aprikos, honung och vita blommor. I smaken kan man återkoppla till den torkade aprikosen men även citrus, gula äpplen och mycket vanilj. Vinet har en viss fyllighet som lämnar kvar en smörig känsla i munnen.
Glas:
125kr Butelj: 495kr

Nostalgia Alvarinho
Lua Cheia
Portugal, Minho
Druvor: 100% Alvarinho
Karaktär: Ett kryddigt vin där man tydligt känner tanninerna från druvans skal. Välbalanserad smak med inslag av stenfrukter, citrus och mineral. Vinet har en bra syra som balanserár upp hela smaken. Ett underbart vin som passar utmärkt till fisk och skaldjursrätter.
Glas: 165kr  Butelj: 645kr

MEDELFYLLIGA, RUNDA OCH TROPISKA

Pinot Gris Signature EKO
Rene Mure

Frankrike, Alsace
Druvor: 100% Pinot Gris
Karaktär: Ett medelfylligt vin med mycket komplexa toner av mogna persikor, äpplen, honung och kalkrik mineral. Smaken är torr och får en fräsch avslutning av mineral.
Glas: 170kr  Butelj: 675kr

TORRA FRUKTIGA MED VISS SYRA

Riesling
Huber
Österrike, Niederösterreich 
Druvor: Riesling 100%
Karaktär: Ett druvtypiskt vin med mycket fruktiga aromer och stor intensitet. I smaken hittar man persika, mango men även syrliga äpplen och citron. Mycket välbalanserat med en lång och frisk eftersmak som avslutas med en liten kryddighet. 
Glas: 105kr  Butelj: 395kr

HALVTORRA MED BALANSERAD SYRA

Brauenberger Riesling Kabinett 2013 
Fritz Haag 
Tyskland, Mosel
Karaktär: Doften är lätt och elegant med nyanser av vit persika, äpplen och frisk citrus. I smaken kan man känna persika och citrus men även en liten hint av päron. Eftersmaken sitter kvar länge och även här är citrus en stor del. Ett väldigt välbalanserat och välgjort vin.
Butelj:
580kr

FYLLIGA

Monterey Chardonnay 2013
La Crema
USA, Kalifornien
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Detta vin har en stor doft där man känner toner av melon, papaya och rostade fat. I smaken kan man återkoppla till doften men även få en hint av mineral och citrus. Eftersmaken sitter kvar länge och här känner man vanilj från faten.
Butelj: 750kr

Röda viner

Husets Röda
Fråga personalen
Glas: 85kr  Butelj: 320kr

LÄTTA TILL MEDELFYLLIGA FRUKTIGA VINER

Pommard 1er Cru Espenots
Manison Louis Jadot
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Pinot Noir
Karaktär: Ett vin med en stor doft som domineras av röda frukter och mogna bär. Vinet är mycket välbalanserat med dominans av hallon och jordgubbar. Eftersmaken är relativt kort med inslag av vegetativitet.
Butelj: 750kr

Pinot Noir Réserve 
Nuiton-Beaunoy
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Pinot Noir
Karaktär: Doften domineras till stor del av vegetativa toner men även en hel del smultron och en liten pepprighet. Smaken är mycket elegant och även här finner man smultron och peppar. Eftersmaken är kort och intensiv. Ett vin som matchas lätt till både lättare rätter av kött men även rätter av fisk och skaldjur.
Glas: 110kr  Butelj: 425kr

Morgan Bay Zinfandel
USA, Kalifornien
Druvor: 100% Zinfandel
Karaktär: Vinets doft är stor och fruktig med mycket mörka bär men även en viss pepprighet. Smaken är rund och välbalanserad och även här finner man dom mörka bären men även hallon och vanilj. Tanninerna är mycket mjuka och behagliga.
Glas: 115kr  Butelj: 440kr

Chianti Pugliano EKO
Italien, Toscana
Druvor: 100% Sangiovese
Karaktär: En balanserad smak med inslag av örter, timjan och röda bär. Eftersmaken har en bra syra och även här känner man örter men även lite plommon.
Glas: 110kr  Butelj: 425kr

MEDELFYLLIGA VINER MED VISS KRYDDIGHET

Barolo Marcenasco 2011
Renato Ratti

Italien, Piemonte
Druvor: 100% Nebbiolo
Karaktär: Ett helt underbart vin med märkbara tanniner, fin fruktighet från körsbär och en mycket bra syra. Eftersmaken dröjer sig kvar länge och även här känner man körsbärstoner.
Butelj: 1160kr

Barbera d'Alba Donna Margherita
Giovanni Rosso

Italien, Piemonte
Druvor: 100% Barbera
Karaktär: Ett vin med en fruktig doft av björnbär men även toner av mocca. I smaken finns en stor del körsbär vilket är väldigt typiskt för druvan barbera. Man känner också mycket fatkaraktär i vinet då det lagrats i minst 12 månader på franska ekfat. I eftersmaken finns en väldigt bra syra som gör att vinet gör sig bra till många av våra rätter. 
Glas: 115kr  Butelj: 440kr

Wines of Substance Cabernet Sauvignon
K Vintners Charles Smith
USA, Washington
Druvor: 100% Cabernet Sauvignon
Karaktär: En druvtypisk cabernet sauvignon med mycket mogen frukt och även kola och vanilj från 12 månader på både gamla och nya franska ekfat. Eftersmaken är lång och behaglig med toner av vanilj. Eftersmaken är medellång och behaglig med toner av vanilj. Passar perfekt till dom flesta kötträtter men funkar även till en grillad burgare.
Glas: 150kr  Butelj: 590kr

Puritan Shiraz EKO
Battle of Bosworth

Australien, McLaren Vale
Druvor: 100% Shiraz 
Karaktär: I doften känner man mycket körsbär och viol men även en liten hint av lakrits. I smaken finner man detsamman men även en liten pigg blommighet. Eftersmaken sitter kvar länge och här kan man återkoppla till körsbären.
Glas: 140kr  Butelj: 565kr

MEDELFYLLIGA VINER, RUNDA OCH BALANSERADE

Rioja Crianza
Baigorri
 
Spanien, Rioja
Druvor: 100% Tempranillo
Karaktär: Ett riojavin i en modern tappning, medelfylligt med smaker av mogna körsbär, röda plommon men också en stor del rostad ek. Eftersmaken är lång och domineras av mineral. ett vin som gör sig bäst tillsammas med rätter av grillat kött.
Glas: 150kr  Butelj: 590kr

Malbec Reserve 
Tapiz fincas Patagónicas 
Argentina, Mendoza 
Druvor: 100% Malbec
Karaktär: Ett vin rikt på mörka frukter och mogna björnbär. Smaken är mogen och välutvecklad med inslag av choklad, viss fatkaraktär och lite mineralitet. I eftersmaken finner man silkiga tanniner och en lite syra. Vinet gör sig väldig bra tillsammans med rätter av grillat kött.
Glas:
110kr Butelj: 425kr

Valpolicella Ripasso 
Aristocratico

Italien, Venetien
Druvor: 70% Corvina, 20% Corvione, 10% Rondinella 
Karaktär: Vinet är medelfyllig med inslag av torkad frukt, plommon, körsbär, örter och avslutas med toner av ekfat. Även om taninerna finns där så är som mjuka och runda. I eftersmaken känner man en viss syra. Passar perfekt till kötträtter men även hårda ostar.
Glas: 125kr  Butelj: 495kr

FYLLIGA VINER MED BALANSERAD STRÄVHET

Almodi
Altavins Viticultors
Spanien, Terra Alta DO
Druvor: 100% Garnacha
Karaktär: Vinet har en stor doft som domineras av mogna röda bär, mycket jordgubbar och björnbär. I smaken känner man även här dom mogna röda bären men också en hint av lakrits. I eftersmaken hittar man en viss kryddighet av kryddnejlika.
Glas: 110kr  Butelj: 425kr

Chateau Picard 2010
Mähler-Besse

Frankrike, Bordeaux, Saint Estèphe
Druvor: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot
Karaktär: Doften är stor och domineras av svarta vinbär och vanilj. Även i smaken kan man känna svarta vinbär men också blåbär. Eftersmaken sitter kvar länge med toner av vanilj och örter.
Butelj: 960 kr

El Hombre Bala
Uvas Felices

Spanien, Madrid 
Druvor: 100% Garnacha
Karaktär: En stor doft av mörka bär och örter. Smaken är fyllig och rund med inslag av mogna mörka bär, ekfat och örter. Eftersmaken dröjer sig kvar länge och även här känner man dom mörka bären men även ett fint avslut med färsk lakrits
Glas: 190kr  Butelj: 770kr

Pruno
Finca Villacreces
Spanien, Ribera del Duero
Druvor: 90% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon
Karaktär: Doften är stor, fyllig och fruktig. I smaken hittar man helt underbara toner av mogen frukt, röda bär och rostade ekfat. Eftersmaken är lång och nyanserad även här finner man rostad ek men också cerderträ.
Glas: 140kr  Butelj: 560kr

Freemark Abbey Napa Valley Merlot 2011
Freemark Abbey
USA, Kalifornien
Druvor: 82,3% Merlot, 9,4% Cabernet Sauvignon, 7%Petit Verdot och 1,3% Cabernet Franc
Karaktär: Ett vin med mycket frukt i doften så som mogna plommon och en viss örtighet. I smaken känner man även här en hel del plommon men även en trevlig syrlighet.
Butelj: 765kr


FYLLIGA VINER MED MOGEN FRUKT OCH VISS STRÄVHET

Amarone della Valpolicella
Ville di Antané

Italien, Veneto
Druvor: 65% Corvina Veronese, 20% Corvione och 15% Rondinella
Karaktär: Doften är stor, kryddig och väl utvecklad. Ett mycket smakrikt vin som domineras av fat, plommon, russin, mörka bär men även en liten del tobak. Eftersmaken är lång och generös. Ett fantastiskt vin till dom flest ostar men passar speciellt bra till hårdost.
Glas: 165kr  Butelj: 645kr

Chateauneuf-du-Pape 2011
Domaine de Beurenard

Frankrike, Rhône
Druvor: 70% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvédre, 6% Cinsault, 4% Counoise, Muscardin, Terret Noir och Vaccarènse Karaktär: Doften är väldigt intensiv, parfymerad och fruktig med mogna mörka bär men även röda bär, ekfat och en del mineral. I smaken återfinns mineralitet samt mörka bär och fat. Eftersmaken är lång med tydliga tanniner.
Butelj: 1070 kr


Söta viner

Moscato Vigna Senza Nome
Braida

Italien, Piemonte
Druvor: 100 % Moscato
Passar bra till: Fruktiga desserter och sorbet.
Pris/cl: 10kr

Moscatel Oro Floralis
Torres

Spanien, Katalonien
Druvor: 100% Moscatel
Passar bra till: Smakrika och söta desserter där choklad och nötter ingår.
Pris/cl: 15kr

Pineau des Charentes 10 y.o Blanc
Chateau de Bealuon

Frankrike, Charentes
Druvor: Semillon och Sauvignon Blanc
Passar bra till: Hjortrondesserter och smakrika hårdostar.
Pris/cl: 20kr

Pineau des Charentes 10 y.o Ruby
Chateau de Beaulon

Frankrike, Charentes
Druvor: Merlot och Cabernet Sauvignon
Passar bra till: Chokladdesserter och till mjuka mögelostar.
Pris/cl: 20kr

Port Tawny 10 years
Wine & Soul

Portugal, Douro
Druvor: Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz, Touriga Francesa och Touriga Nacional.
Passar bra till: Desserter med nötter och choklad. Även bra till mögelostar.
Pris/cl: 15kr

Riesling Ice-Wine        
Huber
Österrike, Niederösterreich
Druvor: 100% Riesling
Passar bra till: Fruktiga desserter och milda mögelostar.
Pris/cl: 28kr

LIKÖRER ur Olles Flaskor

Våra Egna Likörer 4cl 84:-

Fläder EKO 30%                                                                                                 

fläderblommor, rabarber,socker,vatten,glykos,vodka

OxideradMynta EKO 25%                                                                                              

mynta, vodka,socker,vatten,glykos

Fänkål EKO 25%                                                                                                       

fänkålsdill, fänkålsrot, fänkålsblad, socker,vatten,glykos, vodka

TomatBasilika EKO 30%                                                                                              

tomater, basilika,socker,vatten,glykos,vodka

Limoncello 20%                                                                                      

citron,vatten,socker,brännvin

Cointreau 30%                                                 

apelsin,basilika,korainderfrön,socker,vatten,brännvin

Rabarber/vanilj 25%                                                                          

rabarber,kardemumma,vanilj,vit sirap,brännvin