Wine list with our own liqueurs

Our drinks at Högbo are characterized by a certain kind of bite that makes you reminisce of the freshness and spontaneity that a day in our area often contains. After the long walk or bike ride you will find thirst quenching sauvignon blanc from Marlborough or fresh prosecco. To our locally produced food, we want you to enjoy a complement that will make you want to return several times over. Whether or not you manage a new bike ride the very next morning is up to you! Our wine steward and restaurant manager; Theres Persson makes the decisions and together with her staff in the dining room she makes sure you can always find something on this list that is appealing. Whether you want a glass or share a pava. We would also like to thank our main suppliers; Vinovativa, Vingruppen, Arvid Nordquist, Sigva and Handpicked Wines.

 

Sparkling wines & Champagne

Arcobello Prosecco Spumante
Casa Vinicola Bosco Malera

Italien, Venetien
Druvor: 100% Glera
Karaktär: Vinet har en fruktig doft med inslag av aprikos och tropiska frukter. Ett torrt vin med sötma i eftersmaken. Passar perfekt som en liten aperitif innan middagen.
Glas: 105kr  Butelj: 435kr

Villa Conchi Cava Selección NV
Bodegas Villa Conchi

Spanien, Penedès
Druvor: 30% Xarel.lo, 30% Macabeo, 30% Parellada, 10% Chardonnay
Karaktär: Detta är en cava med mycket frukt i smaken men är ändå torr. Eftersmaken sitter i länge och domineras av exotisk frukt men även en del citrus. Funkar alldeles utmärkt som fördrink men även till rätter med skaldjur och fisk.
Glas: 95kr  Butelj: 355kr

Ayala Brut Majeur
Ayala
 
Frankrike, Champagne
Druvor: 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier
Karaktär: Ett välbalanserat vin med en fin mousse. I smaken hittar man röda äpplen och aprikos. Eftersmaken är brödig och frisk, den dröjer sig kvar länge. Passar fint till rätter med fisk och skaldjur men även till ostar med frisk karaktär.
Glas: 125kr  Butelj: 725kr

Grand Cru Millésime Avize Blanc de Blancs 2007
Franck Bonville
Frankrike, Champagne, Cotes de Blancs
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Ett medelfylligt vin med fantasktiska smaker av citrus, gröna äpplen och mineral. Eftersmaken är lång och här finner man mineral och gröna äpplen med en fin citrus avslutning. Detta vin serverades 2010 vid nobelmiddagen.
Butelj: 895 kr

Bollinger Special Cuveé Brut
Bollinger
Frankrike, Champagne
Druvor: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Karaktär: Vinet har en mogen doft och en karaktär av bakat bröd, choklad och söta höstäpplen. Ett torrt vin med en eftersmak som stannar kvar länge. Vid tillverkningen av vinet används endast gamla ekfat.
Butelj: 1125kr

 

White wines

Husets Vita
Fråga personalen
Glas: 95kr  Butelj: 360kr

DRY LIGHT-BODIED TO MEDIUM-BODIED, FRESH AND FRUITY

Chablis AOC Le Finage 
La Chablisienne
Frankrike, Chablis
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Ett klassiskt chablis med mineral i smaken men man finner även gröna Granny Smith äppeln och frisk citrus. Citrusen ger vinet en underbar eftersmak som dröjer sig kvar något. Ett underbart vin som passar till många rätter men framför allt till fisk och skaldjur.
Glas: 145kr Butelj: 575kr

Beaucharme Chardonnay
Louis Max
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Vinet har en doft som är mycket druvtypisk men även med inslag av mogna sommarfrukter och fräsch citrus. I smaken finner man vanilj från ekfat och friskhet från citrus. Ett mycket välbalanserat och välgjort vin.
Glas: 150kr  Butelj: 595kr

Hunky Dory EKO
Huia Wines 
Nya Zeeland, Marlborough
Druvor: 100% Sauvignon Blanc
Karaktär: Vinet har en medelfyllig doft av vinbärsblad, fläder, passionsfrukt och lime. I smaken känner man även där dessa toner men även en liten del mineral. Eftersmaken sitter kvar länge och avslutas med en rejäl syra och viss kryddighet. 
Glas: 130kr  Butelj: 510kr

Chablis 1er Cru Vaillons "Sécher" 2012 EKO
Domaine Jean Collet
 
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: En mycket blommig doft med inslag av kola från ekfat. I smaken finner man toner av citrus men även en viss smörighet. Eftersmaken stannar läge och man känner tydliga inslag av kola. Ett underbart vin till alla typer av skaldjur men även ljust kött eller fågel. 
Butelj: 825kr

Spier Chenin Blanc
Spier Wines
Sydafrika, Western Cape
Druvor: 100% Chenin Blanc
Karaktär: Ett krispigt och friskt vin med toner av citrus och päron. Men finns även inslag av mineral i både doft och smak. Eftersmaken är lång och generös. ett vin som passar väldigt bra ihop med krämiga ostar. 
Glas:
120kr Butelj: 475kr

Steininger Grüner Veltliner 
Steininger
Österrike, Kamptal 
Druvor: 100% Grüner Veltliner
Karaktär: Vinet är friskt och elegant i stilen. Doften är stor och här känner man gröna äpplen och örter. Smaken sitter kvar länge och även här känner man äpplen och örter.
Glas: 118kr  Butelj: 465kr

Riesling
Huber
Österrike, Niederösterreich 
Druvor: Riesling 100%
Karaktär: Ett druvtypiskt vin med mycket fruktiga aromer och stor intensitet. I smaken hittar man persika, mango men även syrliga äpplen och citron. Mycket välbalanserat med en lång och frisk eftersmak som avslutas med en liten kryddighet. 
Glas:
105kr  Butelj: 395kr

MEDIUM-BODIED WITH A HINT OF SPICE

Corvers Kauter R3 EKO
Corvers Kauter
Tyskland, Rheingau
Druvor: 100% Riesling 
Karaktär: I doften finner man många toner av mineral, moget päron och petroleum. Smaken har en bra friskhet med inslag av päron, mineral och frisk citrus. Eftersmaken är lång och avslutas med mineralitet. R3 betyder att druvorna skördas i dom tre bästa vingårdslägena i Rheingau. Vilket också känns på kvalitén i detta vin.
Glas: 145kr  Butelj: 560kr

Nostalgia Alvarinho
Lua Cheia
Portugal, Minho
Druvor: 100% Alvarinho
Karaktär: Ett kryddigt vin där man tydligt känner tanninerna från druvans skal. Välbalanserad smak med inslag av stenfrukter, citrus och mineral. Vinet har en bra syra som balanserár upp hela smaken. Ett underbart vin som passar utmärkt till fisk och skaldjursrätter.
Glas: 165kr  Butelj: 645kr

MEDIUM-BODIED, ROUND AND TROPICAL

Pinot Gris Signature EKO
Rene Mure

Frankrike, Alsace
Druvor: 100% Pinot Gris
Karaktär: Ett medelfylligt vin med mycket komplexa toner av mogna persikor, äpplen, honung och kalkrik mineral. Smaken är torr och får en fräsch avslutning av mineral.
Glas: 170kr  Butelj: 675kr

FULL-BODIED

Monterey Chardonnay 2013
La Crema
USA, Kalifornien
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Detta vin har en stor doft där man känner toner av melon, papaya och rostade fat. I smaken kan man återkoppla till doften men även få en hint av mineral och citrus. Eftersmaken sitter kvar länge och här känner man vanilj från faten.
Butelj: 750kr

Séve d'Automne
Domaine Cauhapé
Frankrike, Juracon
Druvor: 80% Gros Manseng, 20% Petit Manseng
Karaktär: Vinet har en stor uttalad doft som domineras av persika och honung. En fyllig smak som stannar kvar länge. Ett vin som passar bra till smakrika fiskrätter men även ljust kött.
Glas: 148kr Butelj: 590kr

SEMI-DRY WITH BALANCED ACIDITY

Brauenberger Riesling Kabinett 2013 
Fritz Haag 
Tyskland, Mosel
Karaktär: Doften är lätt och elegant med nyanser av vit persika, äpplen och frisk citrus. I smaken kan man känna persika och citrus men även en liten hint av päron. Eftersmaken sitter kvar länge och även här är citrus en stor del. Ett väldigt välbalanserat och välgjort vin.
Butelj:
620kr

 

Röda viner

Husets Röda
Fråga personalen
Glas: 95kr  Butelj: 360kr

LIGHT TO MEDIUM-BODIED FRUITY WINES

Chanson Pommard Charmonts Premier Cru 2011
Chanson Père & Fils

Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Pinot Noir
Karaktär: Ett vin med en stor doft som domineras av röda bär och lakrits. En välbalanserda smak med tydliga inslag av ek. Eftersmaken är lång och generös.
Butelj: 1125kr

Pinot Noir Réserve 
Nuiton-Beaunoy
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Pinot Noir
Karaktär: Doften domineras till stor del av vegetativa toner men även en hel del smultron och en liten pepprighet. Smaken är mycket elegant och även här finner man smultron och peppar. Eftersmaken är kort och intensiv. Ett vin som matchas lätt till både lättare rätter av kött men även rätter av fisk och skaldjur.
Glas: 150kr  Butelj: 595kr

Morgan Bay Zinfandel
USA, Kalifornien
Druvor: 100% Zinfandel
Karaktär: Vinets doft är stor och fruktig med mycket mörka bär men även en viss pepprighet. Smaken är rund och välbalanserad och även här finner man dom mörka bären men även hallon och vanilj. Tanninerna är mycket mjuka och behagliga.
Glas: 118kr  Butelj: 460kr

Chianti Pugliano EKO
Italien, Toscana
Druvor: 100% Sangiovese
Karaktär: En balanserad smak med inslag av örter, timjan och röda bär. Eftersmaken har en bra syra och även här känner man örter men även lite plommon.
Glas: 115kr  Butelj: 440kr

MEDIUM-BODIED WINES WITH A HINT OF SPIC 

Barolo Marcenasco 2013
Renato Ratti

Italien, Piemonte
Druvor: 100% Nebbiolo
Karaktär: Ett helt underbart vin med märkbara tanniner, fin fruktighet från körsbär och en mycket bra syra. Eftersmaken dröjer sig kvar länge och även här känner man körsbärstoner.
Butelj: 795kr

Barbera d'Alba Donna Margherita
Giovanni Rosso

Italien, Piemonte
Druvor: 100% Barbera
Karaktär: Ett vin med en fruktig doft av björnbär men även toner av mocca. I smaken finns en stor del körsbär vilket är väldigt typiskt för druvan barbera. Man känner också mycket fatkaraktär i vinet då det lagrats i minst 12 månader på franska ekfat. I eftersmaken finns en väldigt bra syra som gör att vinet gör sig bra till många av våra rätter. 
Glas: 140kr  Butelj: 560kr

Wines of Substance Cabernet Sauvignon
K Vintners Charles Smith
USA, Washington
Druvor: 100% Cabernet Sauvignon
Karaktär: En druvtypisk cabernet sauvignon med mycket mogen frukt och även kola och vanilj från 12 månader på både gamla och nya franska ekfat. Eftersmaken är lång och behaglig med toner av vanilj. Eftersmaken är medellång och behaglig med toner av vanilj. Passar perfekt till dom flesta kötträtter men funkar även till en grillad burgare.
Glas: 190kr  Butelj: 755kr

Org de Rac Reserve Shiraz EKO
Org de Rac

Sydafrika, Swartland
Druvor: 100% Shiraz 
Karaktär: Vinet har en stor och koncentrerad doft där man känner massor av mörka solmogna bär, tobak och vanilj. Smaken är intensiv och här hittar man mörk choklad men även dom solmogna mörka bären. I smaken finner man detsamman men även en liten pigg blommighet. Eftersmaken är lång och behaglig med mjuka tanniner.
Glas: 165kr  Butelj: 640kr

MEDIUM-BODIED WINES, ROUND AND BALANCED 

Rioja Crianza
Baigorri
 
Spanien, Rioja
Druvor: 100% Tempranillo
Karaktär: Ett riojavin i en modern tappning, medelfylligt med smaker av mogna körsbär, röda plommon men också en stor del rostad ek. Eftersmaken är lång och domineras av mineral. ett vin som gör sig bäst tillsammas med rätter av grillat kött.
Glas: 170kr  Butelj: 675kr

Lagone IGT 
Aia Vecchia
Italien, Toscana
Druvor: 60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc
Karaktär: Ett vin rikt på mörka bär, vanilj och lakrits. En smak som är mjuk och behaglig med en mycket bra fruktighet. En lång eftersmak där man känner vanilj från ek. Vinet gör sig bra till rätter av både gris och nöt.
Glas: 138kr Butelj: 545kr 

Valpolicella Ripasso 
Aristocratico

Italien, Venetien
Druvor: 70% Corvina, 20% Corvione, 10% Rondinella 
Karaktär: Vinet är medelfyllig med inslag av torkad frukt, plommon, körsbär, örter och avslutas med toner av ekfat. Även om taninerna finns där så är som mjuka och runda. I eftersmaken känner man en viss syra. Passar perfekt till kötträtter men även hårda ostar.
Glas: 138kr  Butelj: 545kr

FULL-BODIED WINES WITH BALANCED ROUGHNESS 

Passo Sardo Cannonau de Sardegna
Enoitalia

Italien, Sardinien
Druvor: Cannonau, Carignano, Bovale Sardo 
Karaktär: Ett vin med en mycket kraftfull karaktär, en stor doft där man känner mycket mogen frukt och i smaken hittar man björnbär och plommon. Eftersmaken är lång och kryddig.
Glas: 105kr  Butelj: 395kr

Chateau Picard 2010
Mähler-Besse

Frankrike, Bordeaux, Saint Estèphe
Druvor: 85% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot
Karaktär: Doften är stor och domineras av svarta vinbär och vanilj. Även i smaken kan man känna svarta vinbär men också blåbär. Eftersmaken sitter kvar länge med toner av vanilj och örter.
Butelj: 960 kr

Hochar Père et Fils
Chateau Musar

Libanon, Bekaadalen
Druvor: 50% Cinsault, 30% Grenache, 10% Carignan, 10% Cabernet Sauvignon
Karaktär: En stor doft av mörka bär och örter. Smaken är fyllig och rund med inslag av mogna mörka bär, ekfat och örter. Eftersmaken dröjer sig kvar länge och även här känner man dom mörka bären men även ett fint avslut med färsk lakrits
Butelj: 875kr

Pruno
Finca Villacreces
Spanien, Ribera del Duero
Druvor: 90% Tempranillo, 10% Cabernet Sauvignon
Karaktär: Doften är stor, fyllig och fruktig. I smaken hittar man helt underbara toner av mogen frukt, röda bär och rostade ekfat. Eftersmaken är lång och nyanserad även här finner man rostad ek men också cerderträ.
Glas: 140kr  Butelj: 545kr

Freemark Abbey Napa Valley Merlot 2011
Freemark Abbey
USA, Kalifornien
Druvor: 82,3% Merlot, 9,4% Cabernet Sauvignon, 7%Petit Verdot och 1,3% Cabernet Franc
Karaktär: Ett vin med mycket frukt i doften så som mogna plommon och en viss örtighet. I smaken känner man även här en hel del plommon men även en trevlig syrlighet.
Butelj: 765kr


FULL-BODIED WINES WITH RIPE FRUIT AND A CERTAIN ROUGHNESS 

Amarone della Valpolicella
Ville di Antané

Italien, Veneto
Druvor: 65% Corvina Veronese, 20% Corvione och 15% Rondinella
Karaktär: Doften är stor, kryddig och väl utvecklad. Ett mycket smakrikt vin som domineras av fat, plommon, russin, mörka bär men även en liten del tobak. Eftersmaken är lång och generös. Ett fantastiskt vin till dom flest ostar men passar speciellt bra till hårdost.
Glas: 185kr  Butelj: 725kr

Amarone ClassicoVilla Rizzardi
Druvor: 42% Corvione, 30% Rondinella, 18% Corvina, 10% BarberaKaraktär: Vinet har en väldigt stor och fruktig doft som domineras av katrinplommon, torkade örter och vanilj. Smaken är fyllig och här finnar man mycket mogen frukt som avslutas vanilj. Eftersmaken dröjer sig kvar länge och tanninerna är mjuka. Ett underbart vin som passar perfekt till grillat kött av nöt, långlagrade ostar och chkladdesserter.Butelj: 935kr

Chateauneuf-du-Pape 2014 EKO 
Domaine de Beurenard

Frankrike, Rhône
Druvor: 70% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvédre, 6% Cinsault, 4% Counoise, Muscardin, Terret Noir och Vaccarènse Karaktär: Doften är väldigt intensiv, parfymerad och fruktig med mogna mörka bär men även röda bär, ekfat och en del mineral. I smaken återfinns mineralitet samt mörka bär och fat. Eftersmaken är lång med tydliga tanniner.
Butelj: 745kr


Sweet wines

Saracco Moscato D'Asti 
Saracco

Italien, Piemonte
Druvor: 100 % Moscato
Passar bra till: Fruktiga desserter och sorbet.
Pris/cl: 10kr

Moscatel Oro Floralis
Torres

Spanien, Katalonien
Druvor: 100% Moscatel
Passar bra till: Smakrika och söta desserter där choklad och nötter ingår.
Pris/cl: 15kr

Pineau des Charentes 10 y.o Blanc
Chateau de Bealuon

Frankrike, Charentes
Druvor: Semillon och Sauvignon Blanc
Passar bra till: Hjortrondesserter och smakrika hårdostar.
Pris/cl: 20kr

Pineau des Charentes 10 y.o Ruby
Chateau de Beaulon

Frankrike, Charentes
Druvor: Merlot och Cabernet Sauvignon
Passar bra till: Chokladdesserter och till mjuka mögelostar.
Pris/cl: 20kr

Port Tawny 10 years
Taylors

Portugal, Douro
Druvor: Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz, Touriga Francesa och Touriga Nacional.
Passar bra till: Desserter med nötter och choklad. Även bra till mögelostar.
Pris/cl: 15kr

Riesling Ice-Wine        
Huber
Österrike, Niederösterreich
Druvor: 100% Riesling
Passar bra till: Fruktiga desserter och milda mögelostar.
Pris/cl: 28kr

LIQUEURS from Olles bottles

Våra Egna Likörer 4cl 84:-

Fläder EKO 30%                                                                                                 

fläderblommor, rabarber,socker,vatten,glykos,vodka

OxideradMynta EKO 25%                                                                                              

mynta, vodka,socker,vatten,glykos

Fänkål EKO 25%                                                                                                       

fänkålsdill, fänkålsrot, fänkålsblad, socker,vatten,glykos, vodka

TomatBasilika EKO 30%                                                                                              

tomater, basilika,socker,vatten,glykos,vodka

Limoncello 20%                                                                                      

citron,vatten,socker,brännvin

Cointreau 30%                                                 

apelsin,basilika,korainderfrön,socker,vatten,brännvin

Rabarber/vanilj 25%                                                                          

rabarber,kardemumma,vanilj,vit sirap,brännvin