Restaurangen

Det är ju liksom här allt sammanstrålar. Restaurangen är som ett samarkand för hela Made in Högbo och vårt eget engagemang för goda råvaror, hållbart ätande och socialt bra villkor för människor och djur! Med hjälp av alla våra underbara medarbetare i kockrockar, diskförkläden eller serveringsskjortor.

Många av teserna i Policyn handlar om restaurangen. Och det är också här som det är både lättast och svårast att göra rätt. Målbilden är klar. Vi vill servera mat som våra gäster vill äta. Den skall vara odlad eller uppväxt så nära oss som möjligt. Och svinnet skall minimeras. Återanvändas på smartaste sättet. Våra sopor skall sorteras. Och finns det lokala hantverkare vill vi det skall synas på borden eller under måltiderna. Det låter inte så svårt. Och det är det egentligen inte heller. 

Åsikterna om vad våra gäster förväntar sig av en premiumanläggning i form av utbud och mängder är det som blir tvistefrågor. Vi gör ständigt val. Det är viktigt att veta. Att erbjuda produkter som inte är närproducerade blir nödvändigt ibland helt enkelt. 

Matsvinnet har vi mätt sedan 2017 och märker en stor skillnad sedan vi aktivt började prata om detta. Kompetensen växer med uppdraget s.a.s. Våra grisar äter också upp en hel del vilket är bra men ibland också förrädiskt. Kanske hade det gått att göra nåt annat med brödet men grisarna gillar det skarpt. Vi gör nu en middag i november No Waste Dinner, där vi gör en hel meny med "udda" produkter eller delar av produkter. Det finns också andra sätt att få mindre spill och mindre åtgång på de animaliska proteinerna.

På våra luncher som vi serverar från buffé har vi alltid smör, bröd och grönsaker i forma av sallader först. När gästen kommer till de varma rätterna är tallriken redan fylld och då minskar risken att man lägger på mer än man orkar äta av de lite mer klimatovänliga köttprodukterna. 

Vi köper inga fiskar som är rödlistade utan bara från hållbart fiske. MSC eller ASC. Norska konventionellt odlade laxar betraktar vi som ett icke hållbart alternativ. Vi har behållt laxen på ett ställe som ASC certifierad på frukosten men frågan är om den inte ryker den också. Att hitta odlade fiskar som är hållbara är lite knepigt då det går åt en massa fisk för att föda upp fisken. Fisk som trålas upp utan särskiljning och tömmer haven på framtida förutsättningar. 

Sopsorteringen har alltid varit bra här. Vi har ett bra samarbete med Gestrike Återvinnare som bl.a. gör biogas på kompostsopor. Vi sorterar all plast, papper, förpackningar, metall, glas och vår kaffesump blir ett tillskott till frilandets jordar.

Precis som med rena matvaror har vi några hantverkare som tar fram produkter tillsammans med oss. Främst är dessa. SmeJohan på Högbo, Olle Brozén Glashyttan Högbo och Erik Mossnelid Renskalla Trä. Vi samarbetar nu också med Krimprod i Gävle som producerar trälådor i fängelsets slöjdverkstad.

Här kommer en lista på våra lokala leverantörer.

Lokala Råvaror:

Vi har ett antal leverantörer av råvaror i direkt anslutning till hotellet, en del på lite avstånd och ytterligare en del som levererar till oss via andra distributörer.

Andelen lokalt producerade råvaror av allt vi använder var under 2019

30%.

Vi beräknar att denna del kommer öka och vårt mål är att 50% av alla våra varor, mat och dryck, är närproducerade.

 

Vi jobbar i dagsläget med följande lokala producenter från vårt närområde.

Made in Högbo; (Högbo Närodlat ek. förening)

Lamm

Grisar

Ostar/mejerivaror

Bröd

Grönsaker

Vaktelägg

Jordnära , Valbo (potatis, morötter, rödbetor, gulbetor)

Ockelbokyckling, Ockelbo

Rask Annas Ägg, Ockelbo

Bernhardssons Kalv, Årsunda

Robert Eklund, Järbogårdar (mjölk, kött från mjölkkor)

 

Fiskmagasinet, Ronny Steinvall, Gävle (röker regnbåge och lax ASC)

Teve Kvarn, Tevsjö (mjöl till allt bröd)

Mårdängs Rapsolja, Gävle

Sörbo Rybs, Sörbo

Skedvi Bröd, Skedvi

Fjällbergets Bageri, Hofors (glutenfritt knäcke)

Stjernsunds Brygghus, Stjernsund

Jädraöl, Gävle

Geflebockens, Gävle

Mackmyra, Gävle

Tevsjö Destilleri, Tevsjö

Högbo Honung, Erik Olsson, Högbo

Reco Meat, Högbo

Olle Brozén Högbo Glashytta

Smejohan (och Niklas)

Renskalla Erik  Mossnelid (trähantverk)