Hållbarheten

Vi försöker hantera all vår produktion på ett hållbart sätt. Detta kan innebära att det är KRAV märkt såsom våra växthus men det kan också innebära att vi tar tillvara på matavfall för att mata grisar och ankor.

Hållbarheten är ett av de 3 benen som Made in Högbo står på tillsammans med integration och goda smaker. Det stod redan från början klart att vi skulle jobba med KRAV på våra odlingar i växthusen. Det garanterar att vi får bästa tänkbara smaker från fröna. Det ger dock inte alltid den största skörden. Våra ostar gör vi på KRAVmjölk från Robert Eklunds gård i Järbo. Det blir också en oomtvistligt ekologisk produkt. Våra djur har vi inte någon ekologisk märkning på eftersom vi vill ge dem matrester från Hotellets kök. Diskussioner pågår hurvida vi har möjlighet att odla tillräckligt mycket eget foder till dem för att vi skulle kunna KRAVmärka även dessa.

Vi tänker i allt vi gör att vi skall behålla så mycket som möjligt av det som finns på Högbo utan att det försvinner bort. Genom att t.ex. använda kaffesump till jordarna och matrester till djuren låter vi avfall komma till gagn för nästa års produktion. Även gödsel från fårstall och häststall används till frilandets jordar. En större kompost är under projektering. Vi jobbar också kontinuerligt med att få ner vårt matavfall från gästernas tallrikar genom information och mindre uppläggsmängder.