Hållbart & underbart

Vi är stolta över vårt hållbarhetsarbete, som ger oss möjlighet att erbjuda upplevelser som känns bra för både hjärta och själ. På Högbo Brukshotell låter vi Svanen stå för vår miljömärkning och våra samveten får stå för vår leverans.

Made in Högbo

Made in Högbo står för lokalproducerade råvaror av högsta kvalitet som skapar äkta smaksensationer. Av allt vi serverar i restaurangen är cirka 25% producerat här på Högbo Bruk och ytterligare 10% från närområdet. Dessutom är cirka 28% ekologiskt. Här finns tre växthus, ett friland, frigående grisar, lamm på sommarbete och vaktelhus för äggproduktion. Vi har också ett eget ysteri, två bagerier, en chokladverkstad och ett charkuteri med produktion av lufttorkade produkter. Allt för att kunna vara del av samma kretslopp.

Från tanke till handling

När varumärket Made in Högbo skapades 2012 var det självklart för oss fokusera på hållbarhet. Vi nöjde oss inte bara med ekologiska odlingar, utan ville också erbjuda närproducerade råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Vår idé var att låta råvaror från närområdet, högst 7 mil, förädlas här på Högbo Bruk istället för att transporteras långt bort eller kanske inte användas alls.

Odlingar

Hos oss hittar du olika växthus där vi odlar året om. Vi har också frilandsgrödor i form av betor, jordgubbar, bönor, pumpor och kål. Bevattning sker från närliggande vattendrag och näringen kommer från komposterat material , lite kaffesump och gödsel från fårhuset eller andra djur. Spill och rester från matlagningen föder våra grisar. På anläggningen använder vi elektriska fordon för att transportera.

Bageri

I den fantastiska nya Längan bakas det bröd 7 dagar i veckan. Annika arbetsleder och ytterligare 4 personer kavlar, viker, snurrar och gräddar. Både i vedeldad ugn och ordinär elektrisk. Mjölet kommer från Teve Kvarn. Den mest uppskattade produkten är nog det mjhhuka tunnbrödet. På Hotellet bakar vi på samma mjöl och även här rullar verksamheten 7 dagar/vecka. Bröd till 50 000 frukostgäster/år bl.a.

Ysteri

I ysteriet skapas ostar och syrade mjölkprodukter på ekologisk mjölk från tre olika gårdar  i Järbo. Mjölken hämtas på morgonen och pastöriseras innan den hamnar i ystkaren. 4 personer jobbar dagligen med att röra, löpsätta, bryta, formsätta, vända, salta och emellanåt smaksätta. Hadeel som är Mejerska ser till att det blir riktigt härliga och smakrika ostar. Allt ifrån riktigt färska  till lagrade pikanta och friskt stinkande kittostar. Vi har en ost för varje smak. Minst...

Hagar

Våra grisar som håller till i norra delarna av bruksområdet har en uppsjö av hagar. Galt och suggor blandas och kultingar föds i de timrade hyddorna (som timras av Bruket en bit härifrån) Raserna är Linderödssvin och Duroc. Kenny ansvarar och bland djurens föda märks vasslen från Ysteriet, matrester från Hotellet och skolor i kommunen. Speciellt förtjusta är de i resterna från eftermiddagsfika och brödet från frukosten. Även lammen syns i Hagarna sommartid. Vaktlarna har sitt hus i Sigrids Hage. En hage så god som någon!

Råvaruförädling

I Charkuteriet gömmer sig 5 personer med Mats i ledningen. Krister åker ofta ut med Foodtrucken tillsammans med Jaja och Yasan och saluför deras produkter. Då är Taki hemma och snurrar korv eller saltar isterbandssmeten. Här kan vi förädla alla animaliska proteiner vi har på Bruket och även en hel del till från angränsande gårdar.
I Grönsaksförädlingen håller Sandra till och syltar, saftar och fermenterar de vegetabilier vi har här och de bär och frukter vi har tillgång till från området och i hela kommunen.

Chokladverkstad

Med Högbo Brukshotells alldeles egna chokladmästare Adrian Lutz i spetsen producerar vi små smakrika konstverk i alla möjliga färger, former och smaker. Bara fantasin sätter gränser. De finns att smaka på Chokladbordet kvällstid på hotellet. Vill man köpa med sig hem packas de i vackra askar i olika storlekar och finns på hyllan både på hotellet och i Gårdsbutiken. Råvaran kakao och råchokladen köps in från Felchlin i Schweiz, Malmö Chokladfabrik och Valrhona i Frankrike. Det har vi inte lyckats odla här ännu!!

Människorna

Vi tror på mångfald och integration. Tillsammans driver vi passionerat och målmedvetet utvecklingen framåt. Lycka för oss är inte bara att se alla våra gäster njuta av resultatet, utan även hur naturen frodas i samspel med oss människor. Många av de odlingskunniga nysvenskar som var med när Made In Högbo startade 2012 arbetar här än idag.

Cirkularitet

Vi siktar på att minska vårt matsvinn med 25% i år, bland annat genom att förlänga livslängden på våra råvaror genom både traditionella och nytänkande metoder. Den mat som ändå blir över väger vi och blir antingen biogas till länets bussar eller mat till våra grisar. Kaffesumpen från fikat går till våra odlingar.

Kika in i vårt alldeles egna skafferi