Made in Högbo

Lokalproducerade och ekologiska råvaror av högsta kvalitet som skapar äkta smaksensationer. Det är vad vårt varumärke Made in Högbo innebär för oss.

Hållbart, på riktigt

Vi är stolta över vårt hållbarhetsarbete som ger oss möjlighet att erbjuda närodlad mat. Vi har egna växthus samt hagar med lamm och grisar. Utöver detta har vi ett ysteri för ostproduktion, chark med produktion av lufttorkade produkter och möjlighet till förädling av grönsaker samt bär. På bruket har vi ett eget bageri och ett vaktelhus med ankor. Allt för att kunna vara del av samma kretslopp.

Från tanke till handling

När varumärket skapades 2012 var det självklart för oss fokusera på hållbarhet. Vi nöjde oss inte bara med ekologiska odlingar, utan ville också erbjuda närproducerade råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Vår idé var att låta råvaror från närområdet (högst 7 mil) förädlas här på Högbo Bruk istället för att transporteras långt bort eller kanske inte användas alls. Vi tar även ett stort ansvar för våra omgivningar och strävar efter att skapa gastronomiska upplevelser i världsklass.

Trädgårdarna

Hos oss hittar du olika växthus där vi odlar året om. Vi har också frilandsgrödor i form av betor, jordgubbar, bönor, pumpor och kål. Bevattning sker från närliggande vattendrag och näringen kommer från komposterat material och gödsel från fårhuset eller andra djur. Spill och rester från matlagningen föder våra grisar. På anläggningen använder vi elektriska fordon för att transportera.

Bageriet

Vi har idag två bagare som bakar och kavlar tunnbröd från morgon till kväll på bruket. Dessutom har vi vårt alldeles egna bageri på hotellet. Här bakas både bröd till frukost och middag samt söta degar till eftermiddagsfikan – med mjöl från Teve Kvarn och med vassle från ysteriet som degvätska.

Ysteriet

I ysteriet skapas ostar och syrade mjölkprodukter på ekologisk mjölk från Robert Eklunds fjällkor i Järbo. Mjölken hanteras varsamt och omedelbart. I opastöriserat skick landar den i ystkaren och blir till ost. Vi producerar flera olika sorters ostar. Allt ifrån riktigt färska ostar till lagrade blåmögelostar och friskt stinkande kittostar. Vi har en ost för varje smak.

Hagarna

Stängslade hagar med rofyllt betande djur är inte bara ett pittoreskt inslag i brukets omgivningar. Det är faktiskt ett sätt att erbjuda djuren bästa tänkbara foder under den gröna delen av året. I våra hagar betar får, lamm, grisar, och även ankor. Vaktlarna kan man säga befinner sig någonstans mellan skog och land och håller sig inte alltid i hagarna.

Charkuteriet

I charkuteriet framställer vi delikatesser från traktens råvaror. Vi använder framför allt våra egna får, lamm, grisar, ankor och vaktlar. Dessutom kompletterar vi med nötkött från Nordisk Wagyu, mjölkkor från Järbo och viltkött från Viltmarken i Trödje. Under skördesäsongen produceras också en hel del grönsaksförädlingar från det som växer på friland eller i växthusen

Människorna

På Högbo Brukshotell tror vi mångfald och integration. Tillsammans driver vi passionerat och målmedvetet utvecklingen framåt. Lycka för oss är inte bara att se alla våra gäster njuta av resultatet, utan även hur naturen frodas i samspel med oss människor.

Galleri