Hållbart & underbart

Vi är stolta över vårt hållbarhetsarbete, som ger oss möjlighet att erbjuda upplevelser som känns bra för både hjärta och själ. På Högbo Brukshotell låter vi Svanen stå för vår miljömärkning och våra samveten får stå för vår leverans.

Made in Högbo

Made in Högbo står för lokalproducerade råvaror av högsta kvalitet som skapar äkta smaksensationer. Av allt vi serverar i restaurangen är cirka 25% producerat här på Högbo Bruk och ytterligare 10% från närområdet. Dessutom är cirka 28% ekologiskt. Här finns tre växthus, ett friland, frigående grisar, lamm på sommarbete och vaktelhus för äggproduktion. Vi har också ett eget ysteri, två bagerier, en chokladverkstad och ett charkuteri med produktion av lufttorkade produkter. Allt för att kunna vara del av samma kretslopp.

Från tanke till handling

När varumärket Made in Högbo skapades 2012 var det självklart för oss fokusera på hållbarhet. Vi nöjde oss inte bara med ekologiska odlingar, utan ville också erbjuda närproducerade råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Vår idé var att låta råvaror från närområdet, högst 7 mil, förädlas här på Högbo Bruk istället för att transporteras långt bort eller kanske inte användas alls.

Odlingar

Hos oss hittar du olika växthus där vi odlar året om. Vi har också frilandsgrödor i form av betor, jordgubbar, bönor, pumpor och kål. Bevattning sker från närliggande vattendrag och näringen kommer från komposterat material och gödsel från fårhuset eller andra djur. Spill och rester från matlagningen föder våra grisar. På anläggningen använder vi elektriska fordon för att transportera.

Bageri

Vi har idag två bagare som bakar och kavlar tunnbröd från morgon till kväll på bruket. Dessutom har vi vårt alldeles egna bageri på hotellet. Här bakas både bröd till frukost och middag samt söta degar till eftermiddagsfikat – med mjöl från Teve Kvarn och med vassle från ysteriet som degvätska.

Ysteri

I ysteriet skapas ostar och syrade mjölkprodukter på ekologisk mjölk från Robert Eklunds fjällkor i Järbo. Mjölken hanteras varsamt och omedelbart. I opastöriserat skick landar den i ystkaren och blir till ost. Vi producerar flera olika sorters ostar. Allt ifrån riktigt färska ostar till lagrade blåmögelostar och friskt stinkande kittostar. Vi har en ost för varje smak.

Hagar

Stängslade hagar med rofyllt betande djur är inte bara ett pittoreskt inslag i brukets omgivningar. Det är faktiskt ett sätt att erbjuda djuren bästa tänkbara foder under den gröna delen av året. I våra hagar betar får, lamm, grisar, och även ankor. Vaktlarna kan man säga befinner sig någonstans mellan skog och land och håller sig inte alltid i hagarna.

Charkuteri

I charkuteriet framställer vi delikatesser från traktens råvaror. Vi använder framför allt våra egna får, lamm, grisar, ankor och vaktlar. Dessutom kompletterar vi med nötkött från Nordisk Wagyu, mjölkkor från Järbo och viltkött från Viltmarken i Trödje. Under skördesäsongen produceras också en hel del grönsaksförädlingar från det som växer på friland eller i växthusen

Chokladverkstad

Med Högbo Brukshotells alldeles egna chokladmästare Adrian Lutz i spetsen producerar vi praliner i alla möjliga färger, former och smaker. Bara fantasin sätter gränser. Choklad och praliner dukas upp på vårt omåttligt populära chokladbord vid kvällssittningarna i restaurangen. Och för dig som vill köpa med hem finns små fina chokladaskar i vår shop på hotellet.

Människorna

Vi tror på mångfald och integration. Tillsammans driver vi passionerat och målmedvetet utvecklingen framåt. Lycka för oss är inte bara att se alla våra gäster njuta av resultatet, utan även hur naturen frodas i samspel med oss människor. Många av de odlingskunniga nysvenskar som var med när Made In Högbo startade 2012 arbetar här än idag.

Cirkularitet

Vi siktar på att minska vårt matsvinn med 25% i år, bland annat genom att förlänga livslängden på våra råvaror genom både traditionella och nytänkande metoder. Den mat som ändå blir över väger vi och blir antingen biogas till länets bussar eller mat till våra grisar. Kaffesumpen från fikat går till våra odlingar.

Kika in i vårt alldeles egna skafferi