Högbo Canoe Arena

Utforska spegelblanka sjöar, forsande kanaler och obebodda öar. Här finns kanotleder som passar både nybörjare och erfarna paddlare.

Våra kanotleder

Med grönska, skog och natur som enda iakttagare är det en fröjd att paddla kanot i Högbo Bruk. Canoe Arena erbjuder paddelupplevelser som passar alla. Beroende på hur länge du vill paddla har vi olika kanotleder som du kan följa. Du kan välja mellan kortare turer eller lite längre beroende på hur mycket tid du har eller kraft i paddeltaget. Klicka på någon av nedan rutor för att få fram en karta över vald kanotled.
Att paddla kanot ger dig både avslappning och sinnesro. Magiskt!
Tobbe Hägglund, kanotansvarig

Paddla kanot i vackra Högbo Bruk

Kanotlederna kring Högbo Bruk bjuder på varierande paddling i sjöar, åar, kanaler, forsar och dammar. Våra korta turer utgår från Sportcentralen på Högbo Bruk. Här kan du paddla på lugna Dammsjön, i Högboån och vidare ut på den trevliga paddelsjön Öjaren. 

I området finns många obebodda stränder och öar att upptäcka. Några av våra turer följer den slingrande, lummiga Jädraån och avslutas i Högbo Bruk. Jädraån har också några mindre forsar som ger spänning och puls. De är dock inte svårare än att de flesta klarar att paddla dem.

En vistelse i naturen och på våra vatten medför ett ansvar för naturen. Tänk på att visa hänsyn till vilda djur, särskilt fågellivet under häckningsperioder. Självklart aktar vi oss för att skräpa ner eller skada växtlighet.

Slå läger och laga mat

Använd i första hand de fasta rastplatser som finns i området. Där finns ofta eldstad, utedass och sopställ. Vid vissa rastplatser finns även vindskydd där du kan övernatta, eller förberedda ytor för tält. Allemansrätten ger rätt att tälta även på andra ställen, men inte mer än en natt utan markägarens tillstånd. Grupper måste alltid ha tillstånd för att tälta om de gör det på andra platser än de fasta rastplatserna.

Om du väljer att tälta på en egen plats så var noga med att välja tältplats väl utom syn- och hörhåll från gårdar och hus. Tälta inte heller på betesmark eller annan jordbruksmark. Om du råkar skrämma upp storlom, fiskgjuse eller någon annan fågel när du närmar dig land så har du kommit för nära deras bo. Välj då en annan rastplats för att inte störa.

Om du inte utnyttjar de fasta eldstäderna så får du laga din mat på ett campingkök. Sommartid är det ofta eldningsförbud i skog och mark. Då råder även eldningsförbud i de fasta eldstäderna.

Boka vårt kanotpaket

För dig som vill kombinera naturupplevelse med gourmetmat och lyxigt boende på hotell passar vårt kanotpaket perfekt. Här väljer du själv balansen mellan äventyr och lyx. Vi erbjuder allt från prova-på-turer till avancerade heldagsturer.

Att tänka på när du paddlar kanot

⦁ Använd flytväst
⦁ Kolla väderprognosen innan turen så ni inte överraskas av dåligt väder
⦁ Paddla gärna med någon så att ni kan hjälpas åt vid behov
⦁ Paddla nära land för att enklare att komma i säkerhet om det blåser upp eller om kanoten välter
⦁ Förvara mobiltelefonen i ett vattentät fodral så att den fungerar om du behöver kalla på hjälp
⦁ Ta med ombyteskläder packade i vattentäta påsar ifall ni välter med kanoten
⦁ Ta med er lite extra mat och dryck ifall turen blir längre än beräknad
⦁ Kom ihåg att ta med alla sopor tillbaka