Wagyukorna

Wagyukor är en relativt ny ras i Sverige och populära för sitt fantastiska kött. Vi tror på att djur som får växa naturligt, utan stress och beta fritt ger en bättre smakupplevelse.

Det bar sig inte bättre än att Patrik Eriksson, numera wagyuuppfödare, fick en wagyuko från vänner i USA. Efter många turer via termosar, flygresor och en vänlig kossa av rasen Angus, kom så wagyun till Hamrånge  Djuren ägs av Nordisk Wagyu www.nordiskwagyu.se och de upplåter en del djur under betessäsongen till Högbos Hagar. Något vi verkligen gläds över. När vintern kommer återgår de till Alunda på Ted Erikssons gård. Vi har använt köttet från dessa djur sedan 2013 och ingen som har smakat kan annat än förstå att det är ett av världens mest exklusiva kött. Under säsongen 2018 har vi inte haft några djur här. Vårt bete har helt enkelt inte räckt till de också.

Herdarna

Vi heter Shania Longyard och Behre Waldekidian. Vårt dagliga arbete går ut på att ta hand om de djur som finns i våra Hagar. Vi matar, klappar om , stöttar, vattnar, släpper ut och tar in, väger, klämmer och känner. Till vår hjälp har vi bordercollies. Fantastiska vallhundar som driver djuren till nya betesmarker när så behövs. Detta skapar ett förtroende hos djuren för oss som skötare. Vi är alltid tryggheten. Vi älskar verkligen detta. Att gå upp i arla morgon för att förlösa lamm i fårhuset under en hektisk period är kanske höjdpunkten på året. Men också att se glädjen när djuren kommer tillbaks från slakteriet och höra köksmästarens beskrivning av köttet i lyriska ordalag. Då vet vi att vi har gjort ett bra jobb.
Och djuren har det bra. Det lovar vi.

Vilket djur gillar du?