Made in Högbo

När detta varumärke skapades 2013 var det av flera anledningar. Vi ville markera att det vi producerar här på Högbo har en egen status. Och vi ville också begränsa vad som fick rymmas under denna symbol. Vi valde då 3 värdeord för att definiera det. Gott - Hållbart - Integration. Egentligen 3 nyanser av Hållbarhet: Gastronomisk - Ekologisk - Social.

Made in Högbo drivs av en ekonomisk förening; Högbo Närproduktion med arbetskraft från en ideell förening; Högbo Gårdshandelsförening. Föreningens mål är att sätta så många människor i sysselsättning som det går med hjälp av olika form av stöd. Produkterna som blir resultatet säljs till Brukshotellet av den ekonomiska föreningen. Människor blir glada, våra gäster blir glada, kockarna blir glada och MILJÖN blir glad.

Trädgårdarna:De grödor vi odlar har aldrig transporterats en enda meter med fossilt bränsle. Dessutom är allt som odlas KRAVmärkt. Alltifrån tomater, sallad och örter i det uppvärmda växthuset till bönor, squash, gurka, fänkål, purjolök, svartkål, potatis, jordgubbar, jordärtskockor, betor, kålrabbi, selleri, och ändå mer tomater på frilandsodlingarna och kallväxthusen.

Hagarna: Vi har lamm och grisar. lammen föds, betar grönt hela sommaren och slaktas på hösten. Vi anser att detta är det bästa för djuren. På våren köper vi deras halvsyskon hos Jasna Bohlin i Tärnsjö. Rasen är Dorper och de sköts om av Shania och Behre med några vallhundar. Basfödan är gräs och hösilage på vintern. Deras gödsel används i trädgårdarna. Fårskinnen säljs eller sys om i den lilla systugan på området.

Grisarna sköts om av Caroline och Kenny. Raserna är Duroc och Linderöd med egna korsningar de emellan. De lever ute hela året. Grisar inne och kultingarna kommer ut efter vaccinering ca 12 veckor gamla. Vi anser att grisar skall få vara i en miljö som de trivs i. Har man sett hur de har det med "swimmingpool", skogsparti för skugga och gott om mark att böka upp och leta föda i så förstår man. 98% av de svenska grisarna lär aldrig komma ut. Detta tycker vi är sorgligt. Grisarna fyller en viktig funktion för oss. De äter gladeligen upp en del av våra matrester från köket. Vi ger dem allt som kockarna själva har koll på. Dock inte animaliska proteiner i form av fisk, fågel, kött. Vi har också ett samarbete i uppstart med Sandvikens kommuns skolor och dagis där vi ger grisarna matrester och de får tillbaka tomater t.ex.

Ysteriet: Ja många turer har det varit med våra små mejerier i landet. Vårt eget Gefleortens hänger på en skör tråd och köptes upp av Arla för 2 år sedan. Att hålla betande djur på markerna i länet är av många skäl nödvändigt och bra för miljön. Som ett resultat av detta får vi gödsel som ger nya skördar och bete samt mjölk. Av mjölken kan man göra många saker men det vi upptäckte var att inte någon i vårt landskap gjorde ost med någon regelbundenhet. Därav denna enhet. Så på ekologisk komjölk från Robert Eklund i Järbo görs det ostar i ett litet temporärt ysteri i Gamla Herrgården. Vasslen som blir över används till degvätska, olika drycker på hotellet och som mat till grisarna. Inget går till spillo.

Charkuteriet: I samband med att vi började använda oss av hela djur kom behovet av ett charkuteri. Några som kunde ta tillvara på allt på djuret. Och dessutom förädla produkter som annars hade blivit köttfärs. Med 4 olika nationaliteter har det också kommit en hel del spännande produkter. Vi köper också in lokala djur främst vilt från Kalle i Trödje som förädlas här. Hållbarheten ligger i ett ökat utbyte av kött/djur. Kort eller inga transporter alls och recept från andra matkulturer. Och säg den som inte känner sig stolt över ett julbord där alla köttprodukter kommer från egna djur förädlade av egna charkuterister.

Tunnbrödsbageriet: Sysselsätter 2 personer från Myanmar. Mjölet köps in från närmsta kvarn i Tevsjö. Mjölerna är helt utan tillsatser och malda med antingen stenar eller valsar. 

Sigrids Hage: Här har vi vårt Vaktelhus där 60-70 vaktlar värper ca ett ägg/dag. Vi har också Svensk Blåanka som ger lite ankägg. Resten av djuren där är genbankscertifierade och bidrar på det sättet till vårt hållbarhetsarbete.