Fåren

Det var här det startade 2011. Och som det fortsatt. Lammen föds i fårhuset under januari och växer upp med sina mammor tills de är stora nog att klara sig själva. Då släpps de ut på sommarbete och till hösten återvänder de i annan form till köket.


Ett gott samarbete mellan Högbo Bruk och hotellets restaurang har gjort att vi gått från 21 till 64 lamm i det lilla fårhuset år 2016. Rasen har också förändrats från Oxford Down/Suffolk till den nuvarande besättningen som är Dorper. En sydafrikansk ras som visat sig vara mycket lämplig för våra breddgrader. Baggen hälsar på i två perioder under hösten. Han går då med tackorna som i de flesta fall blir dräktiga efter första gästspelet. Fåren har 15 hektar att röra sig på där de vallas av Shania och hans duktiga bordercollies så att de alltid har friskt bete.Under januari 2020 föddes endast 14 lamm. Vissa år blir det "sämre utdelning" helt enkelt. Så fungerar naturen. Fårhuset är istället ombyggt och en hel del annat har iordningsställts. Vi hoppas på nästa säsong och fyller på med lamm från liknande besättningar i trakten.

 

Herdarna

Vi heter Shania Longyard och Behre Waldekidian. Vårt dagliga arbete går ut på att ta hand om de djur som finns i våra Hagar. Vi matar, klappar om , stöttar, vattnar, släpper ut och tar in, väger, klämmer och känner. Till vår hjälp har vi bordercollies. Fantastiska vallhundar som driver djuren till nya betesmarker när så behövs. Detta skapar ett förtroende hos djuren för oss som skötare. Vi är alltid tryggheten. Vi älskar verkligen detta. Att gå upp i arla morgon för att förlösa lamm i fårhuset under en hektisk period är kanske höjdpunkten på året. Men också att se glädjen när djuren kommer tillbaks från slakteriet och höra köksmästarens beskrivning av köttet i lyriska ordalag. Då vet vi att vi har gjort ett bra jobb. Och djuren har det bra. Det lovar vi.

Vilket djur gillar du?