Grisarna

Åh dessa grymtande, bökande djur har blivit än viktigare. Inte bara som råvara till restaurangen utan även på området Högbo Bruk. Bara att se en skock med grisar komma löpande med full fart utomhus i frihet är en härlig upplevelse och ger en skön känsla inombords.

Anledningen till att vi har grisar i Högbo är att vi tidigare inte hittade fläskkött som vi kände oss trygga med, vare sig kvalitetsmässigt eller etiskt. Nu däremot, har vi full kontroll på hur de föds upp, vad de äter, hur de beter sig och vi kan sörja för att de får en så värdig uppväxt som möjligt. Fritt gående på stor yta med skydd för natten om de vill. Skogsparti att gömma sig i, en stor bassäng där de vältrar och svalkar sig samtidigt som de blir av med insekter.

Att hälsa på grisarna med en skolklass eller ett gäng revisorer från huvudstaden väcker alltid så muntra känslor. Grisarna är nyfikna och vill gärna komma fram för att se och lukta. Deras trynen vrider och vänder på sig från läget ner i jorden upp mot byxbenen. Vita brallor är alltså inte att rekommendera! Det kan tyckas paradoxalt att tala så gott om djur som ska slaktas i slutet på året. Och ja, det är det också. Inte helt lätt alls.

Under 2016 hade vi tre olika grisraser, under 2017 och 2018 hade vi två; Linderödssvin som växer långsamt, är en riktig utegris och ger ett kött med mycket fett och mustig smak. Duroc som växer snabbare, har hög smak och bra intramuskulärt fett. Passar utmärkt till våra charkprodukter men också till grillning.

Ett stort plus är att vi får vi avsättning för alla våra rester i hotellköket utom kött och fisk som vi valt att inte använda. Känns helt enkelt inte rätt att ge en gris fläskkött! Från Frilanden får grisarna grönsaksrester, trasiga tomater och fula pumpor.m.m.  Och i Högbo har alla grisar knorr på svansen.

Under hösten 2017 köpte vi in 3 Linderödssuggor från Ockelbo som blev betäckta av en Durocgalt. Plus  vår egen Klara. I ett stall i Högbo som vi kallar Huldas födde de 3 suggorna; Margareta, Estelle och Wilma 34 kultingar under v.49. Ytterligare 30 linderödsgrisar köptes in från Mörtebo. Under säsongen 2018 har det varit full fart i Hagen. Torkan under sommaren gjorde att vi fick fylla på vatten i "poolen" flera gånger. Suggorna fick en egen hage. Sofia (som är Klaras gylta) betäcktes och nedkom i augusti med 9 kultingar. Från v. 34 går grisar på slakt och ytterligare några gyltor sparas för att betäckas med egen galt. 

Sofias 9 kultingar har kompletterats med Estelles 12. De mindre grisarna finns nu i hagarna nära hotellet. Medans Sofia, estelle, Idun, Barbro och Klara bor på Huldas. En galt är inköpt så nu kommer även betäckningen att ske på Högbo. Under sommaren föds nya kultingar och sen rullar det på bland trynen och knorrar.

Ett gäng grisar är inköpte från Mörtebo. De går nu tillsammans i en av hagarna. Vår nya galt Uno umgås flitigt med både gyltor och suggor.

Ansvarig för våra grisar är Carolin Theander och Benjamin som har ett stort engagemang för våra fyrbenta vänner.

 

Herdarna

Vi heter Shania Longyard och Behre Waldekidian. Vårt dagliga arbete går ut på att ta hand om de djur som finns i våra Hagar. Vi matar, klappar om , stöttar, vattnar, släpper ut och tar in, väger, klämmer och känner. Till vår hjälp har vi bordercollies. Fantastiska vallhundar som driver djuren till nya betesmarker när så behövs. Detta skapar ett förtroende hos djuren för oss som skötare. Vi är alltid tryggheten. Vi älskar verkligen detta. Att gå upp i arla morgon för att förlösa lamm i fårhuset under en hektisk period är kanske höjdpunkten på året. Men också att se glädjen när djuren kommer tillbaks från slakteriet och höra köksmästarens beskrivning av köttet i lyriska ordalag. Då vet vi att vi har gjort ett bra jobb. Och djuren har det bra. Det lovar vi.

 

 

Vilket djur gillar du?