Frilanden

Det bar sig inte bättre i år än att snölasten på det ena växthuset kraschade hela byggnaden. Sorgligt betraktade vi eländet. Men inget ont som inte för nåt gott med sig. Nu är ett nytt uppbyggt och dessutom ett till när vi ändå byggde liksom. I det tredje arrangerar vi måltider på ett fantastiskt sätt, mitt bland grödorna.

Vi kallar det kort och gott för frilandet. Här finns inte bara odlingar på frilandet utan också 2 större växthus. När temperaturen börjar stiga i april/maj flyttas förgrodda plantor ner från det uppvärmda växthuset. Jorden förbereds och så börjar det ta form. I Juli blir tomaterna mogna och skördas sedan fram till mitten av september. På frilanden kommer jordgubbarna och gräslöken till midsommar tillsammans med en del späd fänkål och kålrabbi från växthuset. Bärbuskar och bina är också en viktig del här. Bären för våra desserter och bina för att det överhuvudtaget skall bli någon frukt. Jorden är ganska lerig och vi luckrar upp den med gödsel från fårhuset och kaffesump från hotellets kaffemaskiner. Hela platsen är så nära man kan komma Edens Lustgård. Inget äpple och inte så många ormar dock.

 

Trädgårdsmästare

Är vi alla. För oss handlar det inte bara om att bruka jorden så att den ger skörd. Det gör den och det är viktigt. Men kanske ändå viktigare är att vi faktiskt får jobba så här tillsammans. Många av oss har olika språk och väldigt olika bakgrund men glädjen att se allt växa är gemensamt för oss alla.