Våra ostar

Här kommer ett axplock av de ostar Hadeel ystar i Gamla Herrgården. Alla görs på opastöriserad mjölk från Robert Eklunds fjällkor i Järbo. (KRAV)

Högbo Färskost: Mjuk krämig färskost , vi använder på lunchen bl.a. och den lämpar sig utmärkt till sallader och kan smaksättas i det oändliga. Görs genom att den syresätts och löpsätts över natt på låg temperatur. Saltas och är sedan färdig.

Gårdsost: En ost av halvhård typ som torrsaltas och packas 2 dygn efter ystning. Ingen lagring. Den  har  hög syra. Utmärkt salladsost. Vi röker den också vilket den passar utmärkt till. Flera varianter görs av detta recept t.ex lagrade kryddostar till julbordet.

Brillat Naeem: En ost gjord på fetare mjölk då grädde tillsätts innan ystning. Vitmögelyta. Har sin förlaga i den franska osten Brillat Savarin.

Hiertas: Vitmögelost med halvmjuk till mjuk konsistens. Toner av champinjon dominerar. Lagras efter ystning ca 6 veckor

Sigrids: Vitmögelost med tillsatt blåmögel som bara ger smak utan att växa till. Påminner om Hierta men har en något rundare smak. Lagras 6 veckor

Brukets Kittost: En tvättad ost med rödaktig yta från Linensbakterier. Halvmjuk konsistens med medelstark doft från ytan. Lagras 8-10 veckor.  Fick silvermedalj 2014 i Särimner. Kan också tvättas med Mackmyras Vit Hund och heter då Vit Hund. Har också gjort varianter med kaffe och rökig whisky med mycket gott resultat.

Kolaren: Görs lika som Kittosten men torkad arabisk citron pulveriseras och läggs i mitten. Kallas också Arabisk Citron.

Brukets Eldost: Görs på uppvärmd ostmassa efter cypriotisk förebild. Lämpar sig utmärkt att fritera eller steka hårt. Salt och lite gnisslig.

Gruvstugans Blå: Blåmögelost som dubbelsaltas innan lagring. Penicillum Roquefortum ger det blågröna möglet som växer till i luftkanalerna. Lagras 8-12 veckor. GULD 2015. SILVER 2017

Alla ostar bör tas fram långt innan servering. Gärna 1 dygn före. Personligen har jag aldrig ost i kylen men då gäller det att äta den inom någon dag!

Innehåll i ostarna: Opastöriserad komjölk KRAV, mjölksyrebakterier, löpe(animalisk),salt, mögelkulturer (och citron i Kolaren)