Epilog i Högbo

För drygt en vecka sedan hade vi vår Skördefest på Nya Herrgården. I sitt slag den första där vi med enbart egna råvaror gjorde en meny med 9 serveringar. Datumet var satt precis där frilandets grödor fortfarande gav bra skörd och våra lamm och grisar hade hunnit växa sig så pass stora att de var slaktfärdiga. Allt gick som planerat. Köttet hann komma tillbaks till oss i köket och det fanns fortfarande morötter i jorden och tomater på rankorna.

Kålhuvudena som Anne skördade var gigantiska. Faktiskt bland det vackraste jag sett i kålväg. Palsternackan ersattes med blå morot ”purple haze” (precis som en känd låt av en annan Högboartist!). Gästerna bjöds på en tomatconsommé med rökt gårdsost och semitorkade tomater vid ankomst. Helt klar med hög smak av tomat och lätt rökighet av bitarna från Ysteriet. Det var tamejfan bland det godaste jag smakat i tomatväg. Tack Mattias och Fredrik för den upplevelsen. Min roll i det hela var inte att först och främst  äta utan att agera konferencier och dirigent. Men nog måste man ha koll på vadgästerna serveras!

Att tiden har sin gång och årstiderna är obevekliga det vet vi. Men när det sker känns det alltid lite vemodigt. Som känslan när man som barn insåg att julaftonen var över. Det här året bjöd på översvämningar som inledning och torka som mellanspel och en härlig september som avslutning. Skörden har varit bättre än någonsin. Tomaterna godare, fler och snyggare. Morötterna saftigare, kålrabbin krispigare, sockerärtorna sötare och potatisen krämigare. Självplocken i växthusen varade 4 veckor i år mot högst 2 tidigare år. Jag har haft fler visningar därnere. Vi har haft en magiskt häftig ståmiddag mitt blandtomaterna. Medarbetarna har fått nya omklädningsrum och bättre hygienfaciliteter.

Ensån riktig rekordsäsong. Och så fick vi avsluta med denna underbara skördemiddag.

Men nu är det över. Kylan biter i kinderna på min väg ner idag. Blåsten drar med sig löven och  täcker bärbuskar och nerklippt gräslök. Endast svart och grönkål står kaxigt kvar med sina mörkgröna "blommor". I växthusen klipps alla rankorna ner. De sista tomaterna har gått iväg till förvaring eller förädling. Grisarna får en sista vagnslast med blast och fallfrukt. Jag plockarsnabbt åt mig ett par tomater Black Cherry från en av rankorna som läggs på flaketför kompostering. Idag har vi centrifugerat 40 kg tomater till juice och imorgon hoppas jag kunna börja torkningen.

Tack alla trädgårdsmästare som gör det här möjligt för oss i Restaurangen. Tack Anne, Galia, Tamla Too, Ku Poe, Aye Ga, Kuo Kuo. Utan er inget Högbo. I alla fall ett mycket tråkigare Högbo.

 

Fler inlägg

Få exklusiva erbjudanden, först av alla

Om du vill ha koll på det senaste som händer på Högbo Brukshotell kanske vårt nyhetsbrev är något för dig. Ta del av våra bästa erbjudanden och håll dig alltid uppdaterad om alla våra kommande aktiviteter.
Tack! nu är ni registrerad på vårt nyhetsbrev.
Oops! Något gick fel! Testa igen.
Läs vår integritetspolicy här