Sensommarregn

Jamen så kom den då. Tiden när himlen öppnade sig och satte låglandet i vattensjukt tillstånd, bilar flöt runt, endast taxiskylten stack upp ovanför ytan. Källare fylldes och busstrafik ställdes in. På telefonen fanns en Klass 2 varning från SOS Alarm när jag slog upp ögonen i morse. Väl på jobbet hade vi tappat 2 av våra surt förvärvade små konferensgrupper. Med anledning av vädret. Vägen mellan Borlänge och Hofors var avstängd. Ska du verkligen cykla idag? frågade frugan fast hon redan visste svaret. Ja, det är nog säkrare genom skogen än på landsvägen, menade jag. Och det var det också. Lite vattenpölar gör ingen skada.

Väl inne på Högbo knäppte jag av ljudboken och skakade av mig regnet från de yttersta plaggen. Tanken slog mig hur våra odlingar hade klarat sig. Svaret fick jag en kort stund senare när Tamla kom med famnen full av lådor. Fyllda med allt det som växt så det faktiskt knakade. Med minnet av regnet och den lilla oron i magen att grönsaker gått förlorade sken jag upp när jag såg honom och det han kom med. Zucchini, gulbetor, bönor av 4 olika slag, tomater både små och stora, gurka, svartkål, mangold, sallat, fänkål, dill från detsamma, vitkål och morötter i tre olika färger. Och då låg det redan purjolök, kålrabbi, kålrot, körvel, salvia, timjan, rosmarin, rödbetsskott, potatis och svarta vinbär på hyllorna från förra leveransen.

På väg från kylen passerade jag bageriet där Frida just bakat de första blåbärsbröden med solrosfrön för säsongen. Jag såg igår att det var på gång och det är faktiskt  som en primör. Färgen magisk och smaken rund och balanserad. En trappa upp höll Micke på att förbereda dagens lunch. Förrätten bestod av en variation på zucchini från Frilandet med marinerad Gårdsost, grönkål och semitorkad högbotomat ”red pearl”. Några meter bort stod Rodney och Henok och skalade gulbetorna som sedan skall picklas för att hamna i en av rätterna på Bistromenyn. I kylen vid fikat stod blåbärssoppan jag gjorde igår med smak av lakrits. Trots den myckna användningen av de blå bären(sylt, muffins, bullar, bröd, mazariner, desserter, chokladtryfflar) stod det fortfarande drygt 60kg i kylen.

Förhoppningsvis hinner vi förädla dessa för nu är det nog till att förbereda oss på svampen. Den tenderar ju att skjuta upp ur marken vid dylika vädertillstånd som det idag. Fler gurkor är på väg från Johan på Jordnära i Valbo. Stapeln med saltad och mjölksyrad variant får byggas högre. Men det gör vi så gärna. Ty den här delen av året är alla levande råvarors mecka. Både från skog, trädgårdar och odlingar. Och idag kommer första färskosten efter sommaren från Ysteriet. Finns gott om uppslag hur vi kan smaksätta den…

Och förresten. Det finns fortfarande några få platser kvar på Skördefesten den 2 september. Skynda att boka om ni inte gjort det.

Fler inlägg

Få exklusiva erbjudanden, först av alla

Om du vill ha koll på det senaste som händer på Högbo Brukshotell kanske vårt nyhetsbrev är något för dig. Ta del av våra bästa erbjudanden och håll dig alltid uppdaterad om alla våra kommande aktiviteter.
Tack! nu är ni registrerad på vårt nyhetsbrev.
Oops! Något gick fel! Testa igen.
Läs vår integritetspolicy här