Vinlista

Våra drycker på Högbo präglas av ett slags stuns som vi vill skall påminna om den friskhet och spontanitet som en dag på vårt område ofta innehåller. Efter långa promenaden eller cykelturen hittar ni törstsläckande krispig sauvignon blanc från Marlborough eller frisk prosecco.Till vår mat som hämtas från närområdet vill vi att ni skall få ett komplement som gör att ni vill komma hit om och om igen. Hurvida ni klarar en ny cykeltur nästa morgon det avgör ni själva ! Vår sommelier och tillika restaurangchef ; Theres Persson gör valen och tillsammans med sin personal i matsalen ser hon till att ni alltid kan hitta något på denna lista som faller er i smaken. Vare sig ni vill ha ett glas eller dela på en butelj. Vi har egen import på ett flertal viner. Ett resultat av ett antal resor till producenter i bl.a Barolo. Dessa viner är benämnda "Egen Import". Vi tackar också våra andra leverantörer; Vinovativa, Arvid Nordquist och Handpicked Wines

 

Mousserande vin & Champagne

Arcobello Prosecco Spumante
Casa Vinicola Bosco Malera

Italien, Venetien
Druvor: 100% Glera
Karaktär: Vinet har en fruktig doft med inslag av aprikos och tropiska frukter. Ett torrt vin med sötma i eftersmaken. Passar perfekt som en liten aperitif innan middagen.
Glas: 105kr  Butelj: 435kr

Bodegas Villa Conchi Cava Selección NV
Spanien, Penedès
Druvor: 30% Xarel.lo, 30% Macabeo, 30% Parellada, 10% Chardonnay
Karaktär: Detta är en cava med mycket frukt i smaken men är ändå torr. Eftersmaken sitter i länge och domineras av exotisk frukt men även en del citrus. Funkar alldeles utmärkt som fördrink men även till rätter med skaldjur och fisk.
Glas: 95kr  Butelj: 355kr

Ayala Brut Majeur 
Frankrike, Champagne
Druvor: 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinot Meunier
Karaktär: Ett välbalanserat vin med en fin mousse. I smaken hittar man röda äpplen och aprikos. Eftersmaken är brödig och frisk, den dröjer sig kvar länge. Passar fint till rätter med fisk och skaldjur men även till ostar med frisk karaktär.
Glas: 125kr  Butelj: 725kr

J Charpentier "Tradition" Brut NV Egen Import
Frankrike, Champagne, Épernay du Reimes
Druvor: Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay
Karaktär: Ett medelfylligt vin med fantastiska smaker av citrus, röda äpplen och mineral. Eftersmaken är lång och även här finner man röda äpplen och mineral men även en fin syra som avslutning.
Glas: 135kr Butelj: 855kr

Bollinger Special Cuveé Brut
Frankrike, Champagne
Druvor: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay
Karaktär: Vinet har en mogen doft och en karaktär av bakat bröd, choklad och söta höstäpplen. Ett torrt vin med en eftersmak som stannar kvar länge. Vid tillverkningen av vinet används endast gamla ekfat.
Butelj: 1125kr

 

Vita viner

Husets Vita
Fråga personalen
Glas: 95kr  Butelj: 360kr

TORRA LÄTTA TILL MEDELFYLLIGA, FRISKA OCH FRUKTIGA

Domine Chevallier Chablis 2018 Egen Import
Frankrike, Chablis
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: En chablis med mycket mineral i smaken men även friskheten från lime. Vinets eftersmak består till stor del av gröna äpplen och en bra syra av lime som dröjer sig kvar något. Ett riktigt bra vin som passar till många rätter men framför allt rätter av fisk och skaldjur.
Glas: 145kr Butelj: 565kr

Huia Wines Hunky Dory Sauvignon Blanc EKO
Nya Zeeland, Marlborough
Druvor: 100% Sauvignon Blanc
Karaktär: Vinet har en medelfyllig doft av melon, fläder, passionsfrukt och lime. I smaken finner man samma toner som i doften men även en hel del mineral. Eftersmaken sitter kvar länge och avslutas med en trevlig uppfriskande syra och viss syra. 
Glas: 135kr  Butelj: 530kr

Lua Cheia Maria Bonita Blanc Vegan
Portugal, Vinho Verde
Druvor: 100% Loureiro
Karaktär: Vinet har en stor intensitet i doften, där är toner som frisk citrus och vita blommor dominerande. en väl balanserad smak där man känner gröna äpplen och en viss syra i avslutningen. Ett vin som matchas till rätter av fisk, skaldjur och ljust kött.
Glas: 105kr Butelj: 395kr 

Henri Sancerre Les Baronnes
Frankrike, Loire, AOC Sancerre
Druvor: 100% Sauvignon Blanc
Karaktär: Ett krispigt och friskt vin med den klassiska doften som man förknippar med Sancerre, så som nässlor, fläder, gröna äpplen och lite citrus. Även i smaken återkommer dessa, eftersmaken är lång och avslutas med frisk syra och en viss mineralitet.
Glas: 120kr Butelj: 475kr

Domaine Saint-Lannes Signature Egen Import
Frankrike, Côtes de Gascogne
Druvor: Colombard, Gros-Manseng, Ugni-Blanc
Karaktär: Ett vin med mycket frukt i doften, så som passion och ananas. Smaken är stor och även där känner manfrukten men även mineral i avslutningen. Ett vin som avnjuts som det är eller till rätter där sparris har huvudrollen.
Glas: 118kr Butelj: 465kr

Paco & Lola Albariño
Spanien, Rias Baixas
Druvor:100% Albariño
Karaktär: Ett friskt vin med mycket frukt i smaken så som citrus, päron och gröna äpplen. Eftersmaken är lång och balanserad. Vinet matchas bäst med rätter av fisk och skaldjur men funkar även till rätter där sparris har huvudrollen.
Glas: 138kr Butelj: 545kr

Steininger Grüner Veltliner  
Österrike, Kamptal
Druvor: 100% Grüner Veltliner
Karaktär: Vinet är friskt och elegant i stilen. Doften är stor och här känner man gröna äpplen och örter. Smaken sitter kvar länge och även här känner man äpplen och örter.
Glas: 115kr  Butelj: 465kr

Huber Riesling
Österrike, Niederösterreich 
Druvor: Riesling 100%
Karaktär: Ett druvtypiskt vin med mycket fruktiga aromer och stor intensitet. I smaken hittar man persika, mango men även syrliga äpplen och citron. Mycket välbalanserat med en lång och frisk eftersmak som avslutas med en liten kryddighet. 
Glas:
110kr  Butelj: 435kr

MEDELFYLLIGA MED VISS KRYDDA

Domaine Cachat Oquidant Bourgogne Blanc Egen Import 
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Ett vin med stor fruktighet i både doft och smak som avslutas med smöriga toner från ek. Eftersmaken stannar läng och även här känner man en fruktighet som rundas av med vanilj och kola från fatlagringen.
Glas: 150kr Butelj: 595kr

Corvers Kauter R3 EKO
Tyskland, Rheingau
Druvor: 100% Riesling 
Karaktär: I doften finner man många toner av mineral, moget päron och petroleum. Smaken har en bra friskhet med inslag av päron, mineral och frisk citrus. Eftersmaken är lång och avslutas med mineralitet. R3 betyder att druvorna skördas i dom tre bästa vingårdslägena i Rheingau. Vilket också känns på kvalitén i detta vin.
Glas: 145kr  Butelj: 560kr

Rene Mure Pinot Gris Signature EKO
Frankrike, Alsace
Druvor: 100% Pinot Gris
Karaktär: Ett medelfylligt vin med mycket komplexa toner av mogna persikor, äpplen, honung och kalkrik mineral. Smaken är torr och får en fräsch avslutning av mineral.
Glas: 170kr  Butelj: 675kr

FYLLIGA

Domaine Jean Collet Chablis 1er Cru Vaillons "Sécher" 2017 EKO
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: En mycket blommig doft med inslag av kola från ekfat. I smaken finner man toner av citrus men även en viss smörighet. Eftersmaken stannar läge och man känner tydliga inslag av kola. Ett underbart vin till alla typer av skaldjur men även ljust kött eller fågel.
Butelj: 825kr

La Crema Monterey Chardonnay 2016 
USA, Kalifornien
Druvor: 100% Chardonnay
Karaktär: Detta vin har en stor doft där man känner toner av melon, papaya och rostade fat. I smaken kan man återkoppla till doften men även få en hint av mineral och citrus. Eftersmaken sitter kvar länge och här känner man vanilj från faten.
Butelj: 750kr

Francois Lurton Campo Eliseo Blanco 2014
Spanien, Rueda
Druvor: 100% Verdejo
Karaktär: Vinet har en stor och fruktig doft där man känner tydliga inslag av citrus, gröna äpplen och fat. En fyllig smak som till stor del betår av citrus och persika. Vinet avnjuts bäst till rätter av fisk och skaldjur, men gör sig även bra till lagrade ostar.
Butelj: 895kr

HALVTORRA MED BALANSERAD SYRA

Fritz Haag Brauenberger Riesling Kabinett 2016
Tyskland, Mosel
Karaktär: Doften är lätt och elegant med nyanser av vit persika, äpplen och frisk citrus. I smaken kan man känna persika och citrus men även en liten hint av päron. Eftersmaken sitter kvar länge och även här är citrus en stor del. Ett väldigt välbalanserat och välgjort vin.
Butelj:
620kr

Roséviner

Berne Grande Recolte
Frankrike, Provence 
Druvor: Cinsault, Grenache
Karaktär: En väldigt smakrik rosé, med smaker av vita blommor, persika och ananas. Syran i vinet är balanserad och eftersmaken sitter kvar länge. En klassisk provencerosé helt enkelt. Passar att ta ett glas i baren eller njuta den till rätter med fisk och skaldjur
Glas: 120 Butelj: 600kr

Venus "La Universial Dido La Solucio Rosa
Spanien, Montasant
Druvor: Garnatxa Negra, Macebau, Carinyena, Garnatxa Blanca, Garnatxa Gris
Karaktär: Detta orangea vin är väldigt komplext med mineraltoner och en viss rökighet. Man finner även smaker av röda bär och en viss kryddighet. En lång och intensiv eftersmak som avslutas med rostad ek. Helt naturligt framställt
Butelj: 825kr

 

Röda viner

Husets Röda
Fråga personalen
Glas: 95kr  Butelj: 360kr

LÄTTA TILL MEDELFYLLIGA FRUKTIGA VINER

Chanson Fleurie Père & Fils
Frankrike, Bourgogne
Druvor: 100% Gamay 
Karaktär: Ett vin med en härligt bärig smak så som hallon och jordgubbar, men även en viss kryddighet. Vinets eftersmak är lång och generös och avslutas även här med en viss kryddighet.
Glas: 145kr Butelj: 545kr

Black Stallion Los Carneros Pinot Noir
Usa, Kalifornien
Druvor: 100% Pinot Noir
Karaktär: En stor doft av jordgubbar, kaffe och vanilj. Ett medelfylligt vin med en behaglig syra och en eftersmak där man känner tonerna av kaffe, men även vaniljen som vinet fått efter sin lagring på faten. Passar utmärkt till lättare kötträtter men även rätter av fisk 
Glas: 150kr  Butelj: 595kr

Renato Ratti Dolcetto d'Alba Colombe
Italien, Piemonte
Druvor: 100% Dolcetto
Karaktär: Doften är medelstor med mycket röda bär så som solmogna körsbär. Smaken är stor och rund, sitter kvar länge och i eftersmaken känner man en viss tom av bittermandel som är väldigt vanligt hos druvan dolcetto. Ett mycket välbalanserat vin med mjuka tanniner.
Glas: 140kr Butelj: 550kr

Backhouse Zinfandel
USA, Kalifornien
Druvor: 100% Zinfandel
Karaktär: Vinets doft är stor och fruktig med mycket torkad frukt och en viss pepprighet. Smaken är rund och välbalanserad, även här känner man den torkade frukten och vaniljen från fatlagringen. Tanninerna är mjuka och behagliga. Eftersmaken är lång och generös med mycket vanilj. 
Glas: 145kr  Butelj: 565kr

Chianti Pugliano EKO
Italien, Toscana
Druvor: 100% Sangiovese
Karaktär: En balanserad smak med inslag av örter, timjan och röda bär. Eftersmaken har en bra syra och även här känner man örter men även lite plommon. Ett vin som gör sig väldigt bra tillsammans med rätter av lamm.
Glas: 115kr  Butelj: 440kr
 
Delas Saint-Esprit Côtes du Rhone
Frankrike, Rhône
Druvor: 65% Syrah, 35% Grenache.
Karaktär: Detta vin har mycket koncentrerad frukt så som jordgubbar och röda bär i både doft och smak men även inslag av viol och lakrits. Vinets tanniner är runda och mjuka. Ett medelfylligt vin som passar bäst till rätter där rött kött har huvudrollen.
Glas: 118kr Butelj: 465kr

MEDELFYLLIGA VINER MED VISS KRYDDIGHET

Marcarini Barolo Commune La Morra 2016 Egen Import 
Italien, Piemonte La Morra
Druvor: 100% Nebbiolo
Karaktär: Ett vin med en väldigt elegant framtoning i både doft och smak. Här känner man rosor, lakrits och söta kryddor. Eftersmaken är lång och intensiv. Detta vin dekanterar vi gärna för att ni ska få den bästa möjliga smakupplevelse. 
Butelj: 795kr

Marcarini Barbera d'Alba "Ciabot Camerano" Egen Import 
Italien, Piemonte La Morra
Druvor: 100% Barbera
Karaktär: Doften är stor och fruktig med inslag av fat. I smaken känner man mogna plommon, örter och fat. Vinet har lagrat 8 månader på slovenska ekfat vilket känns tydligt i både doft och smak. Ett vin som avnjuts bäst till dom flesta av våra kötträtter. 
Glas: 118kr  Butelj: 465kr

MEDELFYLLIGA VINER, RUNDA OCH BALANSERADE

Charles Smith Wines of Substance
USA, Washington State
Druvor: 100% Cabernet Sauvignon
Karaktär: Vinet har en stor och fyllig doft där man framför allt känner mogna svarta vinbär men även tobak och viol. Smaken är rund och komplex. Man känner nya smaker för varje klunk. Eftersmaken dröjer sig kvar längeoch även här känner man svarta vinbär men även rostade ekfat.
Glas:
170kr  Butelj: 675kr

Baigorri Rioja Crianza 
Spanien, Rioja
Druvor: 100% Tempranillo
Karaktär: Ett riojavin i en modern tappning, medelfylligt med smaker av mogna körsbär, röda plommon men också en stor del rostad ek. Eftersmaken är lång och domineras av mineral. ett vin som gör sig bäst tillsammas med rätter av grillat kött.
Glas: 170kr  Butelj: 675kr

Enoitalia Passo Sardo Cannonau de Sardegna
Italien, Sardinien
Druvor: Cannonau, Carignano, Bovale Sardo 
Karaktär: Ett vin med en mycket kraftfull karaktär, en stor doft där man känner mycket mogen frukt och i smaken hittar man björnbär och plommon. Eftersmaken är lång och kryddig.
Glas:
105kr  Butelj: 395kr

Poderi 414 Badilante Egen Import
Italien, Toscana
Druvor: 100% Sangiovese
Karaktär: Ett fruktigt och kryddigt vin, där man känner mycket röd frukt så som plommon i både doft och smak, eftersmaken är medellång med inslag av vanilj och tobak. Ett trevligt vin som passar väldigt bra till rätter av lamm.
Glas:
118kr Butelj: 465kr 

Vigneti del Sole Ripasso Della Valpolicella
Italien, Venetien
Druvor: Corvina, Rondinella, Corvione, Negrara
Karaktär: Vinet är medelfyllig med inslag av torkad frukt, plommon, vilda körsbär, örter och avslutas med toner av ek. Även om tanninerna finns där så är dom mjuka och runda. I eftersmaken känner man en viss syra. Passar perfekt till kötträtter men även hårda ostar.
Glas: 110kr  Butelj: 435kr

Uvas Felices Ventas Las Vacas
Spanien, Ribera del Duero
Druvor: 100% Tempranillo
Karaktär: En Stor doft av mörka bär och örter. Smaken är medelfyllig och rund med inslag av mogna körsbär, ekfat och örter. En fantastisk eftersmak där tonerna från ekfat blir tydliga tillsammans med vinets tanniner.
Glas: 145kr Butelj: 565kr

FYLLIGA VINER MED BALANSERAD STRÄVHET

Château Amanieu d'Albert Diamant Bordeaux Superieur Egen Import
Druvor: 70% Merlot, 30% Malbec
Karaktär: Detta vin har en stor doft av mörka mogna bär så som björnbär och plommon. Vinet har lagrats 12 månader på fransk ek vilket ger vinet en fantastisk karaktär. Eftersmaken dröjer sig kvar och avslutas med vanilj och tobak från fatlagringen. Ett vin som passar perfekt till rätter av vilt.
Glas: 145kr Butelj: 565kr

Chateu Musar Hochar Père et Fils 2017
Libanon, Bekaadalen
Druvor: 50% Cinsault, 30% Grenache, 10% Carignan, 10% Cabernet Sauvignon
Karaktär: En stor doft av mörka bär och örter. Smaken är fyllig och rund med inslag av mogna mörka bär, ekfat och örter. Eftersmaken dröjer sig kvar länge och även här känner man dom mörka bären men även ett fint avslut med färsk lakrits
Butelj: 875kr

Freemark Abbey Napa Valley Merlot 2013
USA, Kalifornien
Druvor: 82,3% Merlot, 9,4% Cabernet Sauvignon, 7%Petit Verdot och 1,3% Cabernet Franc
Karaktär: Ett vin med mycket frukt i doften så som mogna plommon och en viss örtighet. I smaken känner man även här en hel del plommon men även en trevlig syrlighet.
Butelj: 765kr


FYLLIGA VINER MED MOGEN FRUKT OCH VISS STRÄVHET

Aristocratico Amarone della Valpolicella
Italien, Veneto
Druvor: Corvina, Corvione, Rondinella
Karaktär: Doften är stor, kryddig och väl utvecklad. Ett mycket smakrikt vin som domineras av fat, plommon, russin, mörka bär men även en liten del tobak. Eftersmaken är lång och generös. Ett fantastiskt vin till dom flest ostar men passar speciellt bra till hårdost.
Glas: 185kr  Butelj: 725kr

Corte Sant'Alda Amarone Valmezzane 2013
Italien, Verona
Druvor: 50% Corvina Grossa, 30% Corvina, 20% Rondinella
Karaktär: Vinet har en väldigt stor och fruktig doft som domineras av katrinplommon, torkade örter och vanilj. Smaken är fyllig och här finnar man mycket mogen frukt som avslutas vanilj. Eftersmaken dröjer sig kvar länge och tanninerna är mjuka. Ett underbart vin som passar perfekt till grillat kött av nöt, långlagrade ostar och chkladdesserter.
Butelj: 1035kr

Domaine Beurenard Chateau neuf-du-Pape 2016 EKO 
Frankrike, Rhône
Druvor: 70% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvédre, 6% Cinsault, 4% Counoise, Muscardin, Terret Noir och Vaccarènse
Karaktär: Doften är väldigt intensiv, parfymerad och fruktig med mogna mörka bär men även röda bär, ekfat och en del mineral. I smaken återfinns mineralitet samt mörka bär och fat. Eftersmaken är lång med tydliga tanniner.
Butelj: 745kr