Vår matfilosofi

Mat tycker vi är väldigt gott, men också väldigt viktigt på många sätt. Känslan av att äta något som inte bara är gott och vackert, utan också producerat på ett hållbart sätt. Vår dröm är en meny baserad enbart på råvaror från det egna närområdet, vi har unika förutsättningar för att kunna göra det. En förmån få förunnat.

På bruksområdet finns ett socialt företag där trädgårdsarbetare från Myanmar nu planterar grönsaker i långa rader både i växthus och på friland. Här odlas tomater, betor, kål, bönor, potatis, jordgubbar och morötter. I den anrika gamla Herrgården ystar Hadeel Naeem ost på opastöriserad, kravmärkt komjölk från Järbo. Ostar som sedan används i restaurangen på frukost, kanske till lunch eller som enskild servering vid middagen. 

Vaktelhuset levererar nyvärpta ägg till restaurangen varje dag och vid Fårhuset kan man se lammen beta på ängarna under våren. Både Linderödssvin och Durocgrisar grymtar och bökar i sina hagar utomhus, alla med jord på trynet och knorr på svansen, precis som det ska vara.  Allt kött från Högbos djur används i vår restaurang, samt av  den korv/charkfabrik som finns i källaren på Nya Herrgården där råvarorna blir "Made in Högbo". 

Honung från Högbos bikupor, svamp och bär från skogarna runt omkring oss. Från Teve kvarn utanför Järvsö hämtar vi vårt mjöl som ger en extra skjuts till allt vårt hembakta bröd. Pensionerade mjölkkor från Järbo, kalvkött från Årsunda och kanske också så småningom räkor och fisk från egna landbaserade odlingar.

Det är detta som utgör grunden till våra ansträngningar i restaurangen. Vi lever bokstavligen i ett skafferi.