Vår närproducerade blogg

  Från idé till full verksamhet, här berättar vi lite mer om arbetet runt Made in Högbo.

Stefan Johansson, krögare

Stefan är köksmästaren som blev restaurangchef och nu helst bara vill kallas krögare. För ett antal år sedan växte en vision fram om att börja odla grönsaker och föda upp djur här på bruket, att ysta egen ost och baka bröd. Ett självförsörjande brukssamhälle precis som förr i tiden. En dröm som idag har blivit verklighet. Välkommen att följa med oss på resan.

Detta är min passion

Grymt roligt?

Häromdagen lagades nya rätten på våra grisar upp till provsmakning i luckan. Kockarna darrade lite av anspänningen. Koncentrationen var total och den lilla osäkerheten fanns där som sig bör. Endast den som är ödmjuk inför sin förträfflighet vågar vara öppen för andras åsikter. Det var då jag insåg vad som fattades...

Sista dagen i juli 2018

En ovanligt torr sommar. En ovanligt varm sommar. En ovanligt ovanlig sommar. I vår norra länsända brinner det i skogarna. Överallt är det eldningsförbud och grillproducenterna lär göra produktutveckling å det snaraste. Det kanske även gummistövelfabrikerna bör fundera på. Här i Högbo har det varit lika varmt och torrt som överallt annars. Det var med viss försiktighet jag närmade mig våra produktionsplatser. Skulle grisarna ha överlevt? Hade grönsakerna växt? Hade mina medarbetare överlevt i hettan?

En sockerärta

Visst är det en spännande tid vi lever i. För 2 månader sen visste vi inte hur vi skulle bära oss åt för att överhuvudtaget göra markerna tillgängliga för växtlighet och betande djur. Den myckna snön under vintern hade satt geografin i knähögt vattenläge. Inget gräs kunde växa där och hur skulle vi kunna få fröna ner i backen?

En Ovanlig Middag

Middagen började egentligen för flera veckor sen när planeringen startade. Irak och Syrien. 2 grannländer med liknande matkultur. Kanske som Sverige och Danmark. Lika för en utomeuropé men ack så olika för en infödd matnörd. Taki som många gånger visat sina kokkonster för oss här visste vi var vi hade. Hennes mat var någorlunda bekant. Hadeels hade vi inte riktigt sett tidigare.Endast hennes ystningskonster. Våra gäster hade definitivt inte sett någons.
Se fler blogginlägg