Vår närproducerade blogg

  Från idé till full verksamhet, här berättar vi lite mer om arbetet runt Made in Högbo.

Stefan Johansson, krögare

Stefan är köksmästaren som blev restaurangchef och nu helst bara vill kallas krögare. För ett antal år sedan växte en vision fram om att börja odla grönsaker och föda upp djur här på bruket, att ysta egen ost och baka bröd. Ett självförsörjande brukssamhälle precis som förr i tiden. En dröm som idag har blivit verklighet. Välkommen att följa med oss på resan.

Detta är min passion

Epilog i Högbo

Kålhuvudena som Anne skördade var gigantiska. Faktiskt bland det vackraste jag sett i kålväg. Palsternackan ersattes med blå morot ”purple haze” (prec...

I stora lass

I torsdags hade vi ett stort sällskap på 170personer som åt 4 rätters middag i en hastigt ombyggd matsal. Då kan man tänka sig att till ett så stort s...I början var jag väldigt noga med att vi skrev ut "från Högbo" vid varje detalj i menyerna som kom just härifrån. Nu är det snarare läge att skriva ut när råvaran inte kommer härifrån!! Våra produkter är de bästa på marknaden. Och skänker oerhörd glädje bland både medarbetare och gäster. När Jonas, Ying, Micke, Mattias, Daniel och Aregnaz lade förrätten igår med majonäs på fänkålsdill, grillad potatis, vaktelägg och picklad kålrabbi kändes det som att löjromen nästan inte hade behövts. Varmrättens bakade tomat, skogssvampsky,rostad jordnärapotatis och stekt svartkål kanske behövde oxfilén men ostarna som tredje servering med tomatmarmeladen stod helt för sig själva.När jag lämnade hotellet  slog det mig vilken resa vi gjort. Från udda inslag till att genomsyra stora delar av våpr restaurang.Idag på lunchen kom Hadeel från Ysteriet och demade våra ostar. En full lunchmatsal fick ett smakprov och en del passade på att köpa med sig några hem från vår butik.Imorgon får jag äran att visa runt ett litet sällskap från Borlänge vårt fantastiska Högbo. Se grisarna grymta, tomaterna mogna, ostarna sakta förvandlas från unga till äldre och kanske även smaka på ett och annat.Jag frågar mig igen. Är detta på riktigt?

När man får väntat besök

Vår koncernchef Anders höll välkomsttal på en av frilandets trätrappor. Jag tog över mikrofonen och kände en andäktighet. En upprymdhet över att ha hela detta underbara gäng här hos oss. De stod där på jorden där jag 2 dar tidigare sett KuKu åka iväg med golfbilen med flaket fyllt av tomater på väg till förädling. Jorden som några månader tidigare stod i vatten efter vinterns myckna snöande. Jorden där vi byggt upp en hel verksamhet kring integration och hållbara goda råvaror. Jag ville skrika FATTAR NI HUR STORT DET HÄR ÄR. Men sa helt lugnt. Välkomna till Högbos Friland.

Grymt roligt?

Häromdagen lagades nya rätten på våra grisar upp till provsmakning i luckan. Kockarna darrade lite av anspänningen. Koncentrationen var total och den lilla osäkerheten fanns där som sig bör. Endast den som är ödmjuk inför sin förträfflighet vågar vara öppen för andras åsikter. Det var då jag insåg vad som fattades...
Se fler blogginlägg