Hållbart Företagande

Igår kväll regnade det på tvären, blåste snålt och temperaturen låg runt 0.Prognosen för morgonen såg lika ut. Du cyklar ta mej tusan inte imorgon, sa frugan. Det gör jag visst det, sa jag!

 

 

På initiativ av Sandvikens kommun arrangerades en timmes symposium kring Hållbart företagande med prefixet frukost. Vi fick äran att hålla i detta första möte. Tomas hälsade välkomna och sedan lät de mig prata fritt i 20 minuter.

Jag uppskattar varje tillfälle att definiera vårt arbete med klimatfrågor. För varje gång tvingas jag skifta lite fokus för att belysa de delar som appellerar till församlingen s.a.s. Att jobba med frågor som dessa kan emellanåt bli lätt diffust. Formuleringar i manifest. Säkerställande av medvetande. Frågor till Högskolan. Allmänna diskussioner i lunchmatsalen.

Nu skulle det upp på väggen. In i presentationen. Vad gör vi? Varför gör vi det? Och vad får det för konsekvenser? Och för vilka?

Ja hur är det egentligen med allt detta? Vi startade ju liksom detta i.o.m. att Made in Högbo kom till stånd vilket i sin tur är en förening av lyckliga omständigheter. Allt från våra vänner från Burma, Arne på bruket till våra egna råvaruambitioner. Att säga att vår Hållbarhet vore omöjlig utan detta är inte sant på samma sätt som Växthuset kunde varit möjligt utan oss men det är kombon som är det vinnande konceptet. Vår miljöcertifiering Svanen är också en viktig del i detta. Hade vi inte blivit ålagda att göra detta för 10 år sen hade jag inte fått upp ögonen för många av de frågor vi idag jobbar med.

Jag tror att utvecklingen av Made in Högbo med växthusen, ysteriet, charkuteriet, bageriet, grisarna, lammen och vaktlarna har gett oss den råg i ryggen vi behövde för att våga vidareutveckla till andra områden. Plötsligt cyklar flera till jobbet och lämnar bilen hemma. Receptionschefen beställer pennor till konferensen av återvunna pet-flaskor. Schampo och tvål byts ut på rummen till större påfyllningsbara behållare. Dieselbilarna tankas med HVO. Matlådor packas av rester och blir till måltider för behövande. Återvinningen av våra sopor ökar. Mindre blir restavfall. Snart är dussinchokladen i minibaren utbytt mot ekologisk från Duanes odlingar på Trinidad och  Colan mot vår egen Högbo Pop gjord på blåbär och lingon. Ju mer man vet, ju mer ser man och ju mer man ser ju mindre slipper förbi ett kritiskt öga.

Konsekvenserna av allt detta är mångfacetterade. Gästerna märker det och hyllar oss för det men ger också tips på förbättringar. Våra medarbetare älskar att jobba hos en arbetsgivare som tycker detta är viktigt. men har också synpunkter på vad vi gör och hur vi gör det. Våra ägare ser en vidareutveckling av vårt varumärke och en värdehöjning av detsamma. Finns det då inga förlorare i allt detta?

Jo i morse var det en som fick ge sig. Efter promenad med hundarna till brevlådan vid 05.00  åkte cykelkläderna av och bilen startades. Kära klimatet! Jag ber om ursäkt för detta. Men jag är bara en människa…